Zagreb: Identificirano 10 žrtava iz masovnih grobnica

NA ZAVODU za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu danas je metodom DNA identificirano 10 posmrtnih ostataka hrvatskih branitelja i civila, među kojima je i jedan 17godišnjak, ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko srijemske i Ličko senjske županije.

Od pozvanih deset obitelji devet se odazvalo današnjoj identifikaciji te potvrdilo identitet žrtava.

Identifikaciji je nazočila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

Ona je izvijestila da je danas identificirano sedam žrtve s područja Široke kule (izvađeno iz jame Golubnjače), dvoje je ekshumirano s Novog groblja u Vukovaru, a jadna osoba je iz Tovarnika.

"Iz jame Golubnjača na području Ličko senjske županije, gdje je pronađeno 11 posmrtnih ostataka, očekujemo identifikaciju još četiri osobe", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U jami Golubnjača pronađeni su ubijeni ljudi s područja Široke kule, istaknula je Kosor i dodala da je u toj masovnoj grobnici pronađena i danas identificirana najmlađa žrtva ove grobnice - mladić od 17 godina.

To govori o okrutnosti srpskih zločinaca koji su počinili taj zločin, istaknula je.

Stručnjaci sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku izvijestili su kako su na žrtvama, pronađenim u masovnoj grobnici u jami Golubnjača, bile prostrijelne rane. Posmrtni ostatci tih žrtava bili su u jako lošem stanju.

Također, budući da su tijela ubijenih bačena u dubinu od 60-tak metara, njihove su kosti bile izmiješane, a kosti lubanja bile su u pravilu slomljena, što je jako otežalo identifikaciju.

Ministrica Kosor izrazila je sućut obiteljima žrtava, te naglasila da je problem zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila i dalje jedan od najveći humanitarnih problema hrvatske Vlade.

Do današnje identifikacije na popisu zatočenih i nestalih bilo je 1184 osobe a s danas potvrđenih devet žrtava taj se broj smanjio na 1175.

Ministrica Kosor također je čestitala hrvatskim stručnjacima koji se bave o DNA analizom posmrtnih ostataka žrtava Domovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara