Zagreb: Konferencija o perspektivama Hrvatske 2020. godine

BIVŠI dugogodišnji hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić ocijenio je u četvrtak u Zagrebu da Hrvatsku 2020. vidi kao bogatu članicu Europske unije i NATOa, ali da će za takav scenarij biti ključno sljedećih tri do pet godina.

Granić je bio jedan od govornika u sklopu rasprave o europskim integracijama i vanjskoj politici na konferenciji "Hrvatska 2020. - vizije i perspektive za politiku, gospodarstvo i društvo", koju je u Zagrebu organizirala njemačka Zaklada Konrad Adenauer.

"Sljedećih tri do pet godina odredit će budućnost Hrvatske... Proces približavanja EU bitno će utjecati na gospodarski razvoj, kvalitetu života građana, demokratizaciju i jačanje pravne države", rekao je Granić. On je naglasio da bi "zaostajanjem u ovim procesima, Hrvatska izgubila mogućnost da se pridruži Rumunjskoj i Bugarskoj na putu u EU".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Treba otvoreno reći da je ulazak te dvije zemlje već dogovoren, a Hrvatska tek treba dobiti status kandidata", rekao je Granić. Dodao je da pojedinačni ulazak u EU nije uobičajen, pa bi Hrvatska, ako ne uđe u EU s Rumunjskom i Bugarskom, trebala čekati sljedeći val proširenja, najvjerojatnije zajedno s preostalim zemljama jugoistočne Europe. "Svaka objektivna analiza pokazat će da druge zemlje obuhvaćene procesom stabilizacije i pridruživanja - Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora, Albanija, te Makedonija - imaju velikih problema", kazao je Granić.

"Vjerujem da će Hrvatska 2020. biti gospodarski razvijena i demokratski stabilna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja čuva svoj nacionalni identitet", zaključio je Granić.

Konferenciju o perspektivama Hrvatske 2020. otvorio je predsjednik Republike Stjepan Mesić, a u sklopu rasprave o gospodarskim temama na skupu su govorili zamjenik guvernera Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, Gorazd Nikić sa zagrebačkog Ekonomskog instituta, te član Nacionalnog vijeća za konkurentnost Mladen Vedriš.

Kasnije u četvrtak skupu bi se trebao obratiti i hrvatski premijer Ivo Sanader.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara