Zagreb: Manji broj poginulih i ranjenih u prometu

NA ZAGREBAČKOM području ove je godine u prvih pet mjeseci 38,5 posto manje prometnih nesreća nego u istom razdoblju lani, poginule su 43 osobe, odnosno dvije manje, a znatno je manji broj teško i lakše ozlijeđenih, izvijestila je danas zagrebačka policija.

U 6.680 prometnih nesreća, odnosno 4.187 manje nego lani, teško je ozlijeđeno 265 osoba ili 50 manje, a lakše 1.482, odnosno 681 manje nego u istom razdoblju 2004.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 15.328 osoba, od kojih je 771 ili 5 posto bilo pod utjecajem alkohola. Njih 331 s više od 1,5 promila sudjelovalo je u 5 nesreća s poginulima i 116 s ozlijeđeni osobama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzrok gotovo svake treće prometne nesreće bila je brzina, a polovica od 43 poginulih stradala je u dane vikenda. Najviše je poginulo vozača (18), zatim pješaka (14) te putnika (11).

Pješaci najčešće stradavaju jer ne koriste pješačke prijelaze i pješačke pothodnike te prolaze na crveno svjetlo, no dio njih strada zbog vozača koji prebrzo voze.

Od devet poginulih vozača mopeda i motocikala, zaštitnu kacigu nije koristilo njih pet, a najčešći razlog njihova stradanja je neprilagođena brzina i nekorištenje zaštitne kacige, potom oduzimanje prednosti od strane ostalih vozača, kažu u policiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara