ZAGREB: OBILJEŽENA OBLJETNICA PUTNIČKIH AGENCIJA i turističke zajednice

Ni u jednom dijelu hrvatskog turizma nema razloga za sniženje cijena, pa tako ni u putničkim agencijama, uloga kojih će, uz hotelijere, turističke zajednice i lokalnu upravu, biti presudna za razvoj kvalitetna turizma, rekla je ministrica turizma Pave ŽupanRusković večeras u Zagrebu, na proslavi jubileja turističkih agencija i Turističke zajednice. L

Svečana proslava 80. obljetnice putničkih agencija u Hrvatskoj i 50. obljetnice utemeljenja zagrebačke Turističke organizacije održana je u zagrebačkom kazalištu "Gavelli".

Najvećim uspjehom ministrica je ocijenila to što je u kratku vremenu nakon ratnih godina Hrvatska prepoznata na svjetskim tržištima kao privlačna turistička zemlja, o čemu, rekla je, govore i brojna inozemna priznanja.

O povijesti putničkih agencija u Hrvatskoj govorio je Boris Vukonić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, podsjetivši na 1953. kad je u Zagrebu osnovana prva podružnica Agencije "Putnika".

Govoreći o djelovanju agencija u hrvatskoj državi, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHP-a) Ivan Pukšar kazao je da su one u zadnjih 13 godina prošle velike promjene, a neke su i teško održale. U Hrvatskoj djeluje oko 800 agencija (gotovo 500 više nego 1992.) koje sudjeluju s gotovo 75 posto turističkog prometa.

Okupljene u "Gavelli" pozdravili su i predsjednik Svjetske federacije nacionalnih udruga putničkih agencija Birger Backman te predsjednik slične udruge zemalja Europske unije Walter Krombach. Obojica su Hrvatskoj poželjela uspješan razvoj turizma te su, osvrnuvši se na nove terorističke napade u Istanbulu, poručili da je za razvoj turizma najvažniji mir i sigurnost.

Ministrica Župan-Rusković nazočnima je prenijela pozdrave pokrovitelja svečanosti predsjednika Stjepana Mesića kao njegova osobna izaslanica.

Na svečanosti, koju su zajednički priredili UHP i Turistička zajednica grada Zagreba, uručena su i priznanja zaslužnima, među kojima i najstarijim agencijama u Hrvatskoj "Generalturistu" i "Atlasu", zatim Ministarstvu turizma, Hrvatskoj turističkoj zajednici i drugima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara