Zagreb: Obnova zgrada i kulturnih spomenika u 2003.

OVE ĆE godine u Zagrebu početi obnova brojnih fasada i kulturnih spomenika, a nastavlja se veliki projekt obnove Oktogona i palače Prve hrvatske štedionice, znakova zagrebačkog urbaniteta s kraja 19. stoljeća i Zagreba kao trgovačkog središta, a koji, zajedno s arkadama i passageom, simboliziraju ´zagrebački city´.

´U završnoj smo fazi radova na kupoli Oktogona, a u ovoj godini nastavit ćemo radove na krakovima passagea gdje ćemo također rekonstruirati stakleni strop i vratiti nekadašnje vitraje uklonjene prije 40-ak godina´, rekao je zamjenik pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Silvije Novak napominjući da će se tako prvoj trgovačkoj arkadi u ovom dijelu Europe vratiti nakadašnji sjaj i izgled.

Drugi veliki zahvat koji Grad financira uređenje je Meštrovićeva Doma likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma, kojemu će također biti vraćen izvorni izgled i funkcija. Ondje su radovi u završnoj fazi i nakon više od 60 godina, to će ponovno postati Dom umjetnosti s centralnim kružnim prostorom, naveo je Novak.

U najstarijem dijelu Zagreba, na Gornjem gradu, počeli su pripremni radovi na Zakmardijevim stubama. ´Bit će obnovljeno stubište, a u pripremi je izrada projekta obnove Strossmayerova šetališta, najstarije zagrebačke promenade iz 1813.´, rekao je Novak napominjući da će se nastaviti i arheološka istraživanja i to na tzv. Vraniczanyjevoj poljani i nakadašnjoj polukružnoj kuli u sklopu Gornjogradske gimnazije. Lani su arheološka iskapanja obavljena kod gradskih vrata Dverce i na dijelu Opatovine.

Na Gornjem je gradu za ovu godinu predviđeno i nekoliko manjih akcija i obnova fasada; bidermajerska fasada palače Zakmardi u Habdelićevoj bit će obnovljena do proljeća, a na red dolazi fasada na zgradi u Kamenitoj 9 sa starom ljekarnom i palača Kulmer na Katarinskom trgu. ´Vrlo je važno da se spomenici održavaju i da se vrati izvorni izgled pojedinačnim objektima koji su u međuvremenu izmijenjeni ili oštećeni´, istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak je naglasio da će se u Kamenitoj ulici obnoviti jedan trijem, skulptura lava i lanac admirala Nelsona te portal Kamenitih vrata koji je vrlo oštećen. ´Bit će postavljeno i nekoliko starih dvojezičnih uličnih natpisa, koji su nekad bili dio komunalne opreme grada i koji, poput starih kandelabera, čine dio zagrebačkog gradskog identiteta´, rekao je.

Izvijestio je da je počela obnova Klovićevih dvora te je najavio obnovu fontane na Jezuitskom trgu koja već 20 godina ne radi.

I Donji grad ove će godine biti ´okovan´ skelama jer će se obnoviti više od 20 fasada, a za 12 fasada u Mesničkoj ulici već je pripremljena dokumentacija. Napomenuo je da su i Hrvatske željeznice pripremile dokumentaciju za obnovu zgrada u svom vlasništvu koje imaju spomenički značaj: Glavni i Zapadni kolodvor te zgrade Uprave HŽ-a u Mihanovićevoj i na Tomislavovu trgu.

Nastavljaju se i radovi na javnim gradskim spomenicima, među kojima je i Meštrovićev spomenik Josipu Jurju Strossmayeru kod Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara