Zagreb: Od sredine travnja na Črnomercu ´kontakt policajci´

ZAGREBAČKA policija predstavila je danas projekt ´Policija u zajednici´, koji se pokusno počeo primjenjivati u pet županija, a u Zagrebu će se od sredine travnja provoditi na području policijske postaje Črnomerec.

Na području koje pokriva II. policijska postaja Črnomerec, od 15. travnja do 12. rujna, po kvartovima će biti raspoređeno 15 tzv. kontakt policajaca. Oni će biti izabrani između policajaca te postaje, a osnovni kriteriji biti će da se dobrovoljno jave za tu dužnost, iskustvo, komunikativnost i pet godina staža.

Načelnik zagrebačke policije Ivan Babić i načelnik II. policijske postaje Črnomerec Zoran Buljan kazali su da je svrha projekta približavanje građana i policije, odnosno što bolja suradnja i povećanje sigurnosti zajednice.

´Kontakt policajci´ će umjesto dosadašnjeg rada u smjenama sami prema potrebi određivati svoje radno vrijeme.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) računaju da će primjenom novog modela djelovanja ´Policije u zajednici´ godišnje uštedjeti milijun i pol radnih sati.

Do 15. travnja trebao bi biti dovršen odabir policajaca za novu dužnost i njihova trotjedna edukacija, a do 15. rujna model bi se provjeravao u praksi.

U MUP-u smatraju da bi u međuvremenu trebalo promijeniti Zakon o policiji kako bi se u roku od godine dana stvorile zakonske osnove za oživotvorenje tog modela u praksi u cijeloj Hrvatskoj.

Koliko će točno ´kontakt policajaca´ trebati još se ne zna, no zna se da ih se neće određivati na nacionalnoj razini. Njihov broj ovisit će o procjeni i iskustvu u pojedinim policijskim upravama i postajama u okviru kojih će se određivati koliko i na kojem području treba biti ´kontakt policajaca´, kažu u MUP-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara