Zagreb: održan koncert "Pjesme i plesovi Hrvata BiH"

Koncert "Pjesme i plesovi Hrvata Bosne i Hercegovine" na kojemu je nastupilo 17 izvornih folklornih skupina Hrvata iz Bosne i Hercegovine (BiH) i posebna gošća sopranistica Sandra Bagarić održan je večeras u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, u nazočnosti dvojice visokih pokrovitelja hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića .

Visoki pokrovitelj toga humanitarnog koncerta je i hrvatski premijer Ivo Sanader, a organizatori Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske - LADO i sarajevski ogranak Matice hrvatske.

Prihod od ulaznica bit će darovan Katoličkomu školskom centru "Sv. Josip" u Sarajevu, a na večerašnjem koncertu nastupila je i ženska pjevačka skupina iz toga centra.

Cijeli program umjetnički je osmislio don Zvonko Martić, župnik u Čemernom kod Sarajeva, a pripremio je i tekstove koje su čitali glumci amaterskoga Hrvatskog kazališta iz Travnika.

Pripremljeni tekstovi povijesnoga i epskoga sadržaja posjetiteljima su približili i okvire kulturune tradicije Hrvata iz Bosne i Hercegovine koji su svoju kulturu i vjeru, uspkros teškim iskušenjima kroz stoljeća, uspjeli očuvati sve do danas.

Don Zvonko Martić ističe da je folklor Hrvata iz BiH izvoran i nestiliziran, te da takav "živi" i danas na područjima BiH gdje je nastao i na kojima još ima Hrvata. I mada izvornost brzo propada, ipak ljudi još znaju pjevati stare pjesme, rekao je Martić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pjesma i plesova posjetitelji su imali priliku vidjeti i bogatstvo raznovrsnih nošnji hrvatskoga naroda iz BiH. Sam don Zvonko Martić vlasnik je velike zbirke narodnih nošnji i staroga nakita, a dio toga blaga predstavila je voditeljica programa Dijana Maros, odjevena u narodnu nošnju iz Ivanjske, koju je don Zvonko rekonstruirao na originalnim materijalima. Nošnja je bila ukrašena i pozlaćenim brošem iz 19. stoljeća, također iz zbirke don Zvonka Martića.

U BiH još postoji pedesetak izvornih folklornih grupa Hrvata, a nedavno je u Sarajevu održana revija hrvatskih narodnih nošnji s 27 lokaliteta.

Na večerašnjem koncertu posjetitelji su dobili odgovore i na neka pitanja vezana za osobitu kulturnu tradiciju Hrvata u BiH. Tako su, primjerice, saznali zašto Hrvatice iz Kraljeve Sutjeske tradicionalno nose crne marame na poptuno bijelu odoru - time naime oplakuju svoju kraljicu Katarinu i mole se da njezini njezini zemni ostatci vrate u Kraljevu Sutjesku.

Osim toga, objašnjeno je da su Hrvatice iz BiH na svojim rukama ispisivale ime "bockanjem", tj. tetovažom, i ocrtavale križ kako bi tako sačuvale znak svoje vjere i imena u slučaju da budu odvedene u turske hareme.

(Hina) xip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara