Zagreb: Otkrivene dvije skupine varalica i krivotvoritelja

ZAGREBAČKA policija izvijestila je danas da je otkrila dvije skupine varalica koje su na osnovu krivotvorenih isprava podigli kredite u iznosu od oko tri milijuna kuna.

Prvu skupinu od 27 osoba, među kojima i tri stranca, policija sumnjiči da je krivotvorenim ispravama i na prijevaru dobila kredite za kupovinu vozila koja su potom preprodali. Pritom su navodno počinili materijalnu štetu veću od 2,6 milijuna kuna.

Skupinu u kojoj su dvojica državljana Srbije i Crne Gore, te jedan iz BiH, policija tereti da su sredinom 2002. u Zagrebu, na osnovi povrata prethodnih međusobnih dugovanja, pribavili obrasce potrebne za dobivanje kredita za kupnju vozila preko zagrebačke tvrtke Porsche leasinga kod Autokuće ?Dojkić?, također iz Zagreba.

U obrasce su potom upisali lažne podatke o zaposlenju i visini primanja, te sve ovjerili krivotvorenim pečatima tvrtki koje su navodili kao poslodavce, kažu u policiji.

Na osnovu toga dobili su ugovore o kreditu koje su s ostalom, također spornom dokumentacijom, potpisivali i ovjeravali kod javnog bilježnika. Nakon toga im je isplaćen kredit na osnovu kojega su u Autokući preuzeli vozila koja su, u ime povrata duga, preprodavali trećim osobama.

Policiji nije rekla o kolikom broju vozila je riječ.

Kako osumnjičeni nisu vraćali kredit, policija procjenjuje da je pričinjeno oko 2,6 milijuna kuna štete.

Protiv osumnjičenih, kojima policija nije otkrila identitet, podneseno je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kao i u slučaju druge skupine varalica.

Policija tvrdi da su tu skupinu činila osmorica hrvatskih državljana koja su na poticaj i obećanje jednog od njih da će dobiti novčanu nagradu, 2000. i 2001., pribavili krivotvorenu dokumentaciju potrebnu za podizanje nenamjenskog gotovinskog kredita.

Uz tu dokumentaciju, ovjerene potvrde o zaposlenju u Kliničkoj bolnici Dubrava i tvrtki Samoborka, te platne liste koje su ovjerili kod javnog bilježnika podizali su kredite u Riječkoj, Privrednoj i ErsteandSteiermerkische banci.

Novac su predavali osumnjičenom 38-godišnjaku koji im je platio usluge.

U policiji sumnjaju da je u ovom slučaju državni proračun oštećen za oko 300 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara