Zagreb: otvorena izložba fotografija Ivana Kožarića

Izložbom "Ivan Kožarić Fotografija", otvorenom večeras u Gliptoteci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), prvi put je kulturnoj javnosti hrvatske metropole predstavljen umjetnički opus na području fotografije akademika Ivana Kožarića, istaknutoga hrvatskog kipara.

Akademik Kožarić predstavio je 167 fotografija nastalih u posljednjih nekoliko godina koje je snimio jednostavnom fotografskom opremom koju svakodnevno nosi uza sebe.

Jer, kako kaže sam umjetnik, u fotografski se aparat koji snima prostorne fotografije "zaljubio" na prvi pogled nakon što ga je vidio kod znanca i od tada se praktički od njega ne odvaja.

Upraviteljica Gliptoteke HAZU Ariana Kralj smatra pak da umjetnik ukazuje na to da svakodnevica ima dimenziju pravoga likovnog otkrića i kompozicije i upućuje nas na to da preduvjet umjetničkoga čina nije klasična modelacija i intervencija na materijalu za nastanak vizualne senzacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za Antuna Maračića koji, uz Ivicu Župana, potpisuje likovni postav izložbe, bitno je da postav učini stvari "vidljivima". U slučaju izložbe Kožarićevih fotografija "vidljivima" je trebalo učiniti nekoliko tema, od kojih su one gradskoga i muzejskoga smeće umjetniku posebno zanimljive. Česti su mu motivi i pogled kroz prozor ili s balkona, mrtve prirode, fotografije prijatelja, znanaca i prolaznika. Osim toga, Kožarić na fotografijama prati i "suživot" svojih skulptura s građanima, posebice "Prizemljena sunca" i "A.G. Matoša".

Izložba će se može razgledati do 10. veljače, a nakon Zagreba, ciklus fotografija Ivana Kožarića bit će predstavljen i u Čakovcu, Dubrovniku te u Rijeci.

Financijsku potporu izložbi dali su Ministarstvo kulture i Ured za kulturu Grada Zagreba.

(Hina) xip ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara