zagreb: otvorena izložba medalja dalibora paraća

U Galeriji Mala otvorena je danas izložba medalja hrvatskog slikara Dalibora Paraća.

Autor se predstavio s pedesetak sjajnih velikih masivnih medalja nastalih tijekom četiri godine, a iz njih upravo zrači duh renesanse, rekao je na otvorenju izložbe kustos u Arheološkom muzeju Ivan Mirnik.

"Reljef tih medalja dosta je dubok, izrada je čista, portreti su nepogrešivo pogođeni", ocijenio je Mirnik dodavši da je Parać radio likove svojih kolega profesora na ALU, primjerice Šime Vulasa, Šime Perića, Frane Para i drugih.

Kazao je kako je osobita Paraćeva vještina simbolično estetsko i sentimentalno povezivanje lica i naličja medalje. Medalje su prikazane po skupinama pa je jedna od njih posvećena obitelji Dalibora Paraća. To su medalje s najjačim emotivnim nabojem, rekao je Mirnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznio je i podatak da je prezime Parać u hrvatskom medaljarstvu povezano s drugim velikim hrvatskim umjetnikom - slikarovim bratom Vjekoslavom koji je, uz ostalo, izradio i medalju "Mare Nostrum" iz 1969. koja simbolizira slavna poglavlja hrvatske povijesti.

Druga skupina Paraćevih medalja vezana su uz Mediteran, odnosno njegov rodni Solin. U toj grupi likovi su nekih istaknutih hrvatskih admirala, primjerice Leonarda Foscola.

Uz autora veliki doprinos izložbi dao je i Mladen Pejaković u, kako je istaknuto, neobično dobro obavljenom likovnom postavu.

(Hina) ta ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara