zagreb: otvorena izložba sto najboljih fotografija "national geographica"

Izložba stotinu najboljih fotografija časopisa "National Geographic", postavljena kao najava njegova hrvatskog izdanja, otvorena je večeras u Zagrebu.

U izložbu je uvršteno tridesetak fotografija iz Hrvatske, o kojoj je "National Geographic" pisao u više navrata od 1908. godine. Fotografije Dubrovnika, Pule, Korčule, Splita, Istre, Pelješca, Dalmacije, Zagreba, Mostara, Trogira i Kotora, našle su se pored fotografija koje su zabiježile presudna zbivanja u svjetskoj povijesti te razne prirodne fenomene i zanimljivosti.

Zbog prevelikog broja posjetitelja, organizator je već nakon deset minuta zatvorio vrata Doma Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, sam dugogodišnji pretplatnik "National Geographica" otvorio je zložbu i podržao hrvatsko izdanje. Kazao je da se radi o vrhunskoj popularizaciji znanosti, čega u Hrvatskoj malo ima. Pored toga, "National Geographic" otvara mogućnost da se o Hrvatskoj zna više u svijetu, kazao je ministar.

Glavni urednik Hrvoje Prčić kazao je da će se prvi broj hrvatskog izdanja pojaviti na kioscima 7. studenoga, a da će ga 5-6 tisuća pretplatnika dobiti 1. studenoga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sadržavat će oko 20-30 posto domaćih tekstova, a među prvima je članak o Humu, "najmanjem gradu na svijetu", o supovima na Cresu, itd.

Prčić je zahvalio brojnim hrvatskim institucijama na podršci, među kojima je nekoliko ministarstava, dok je visoki pokrovitelj izložbe predsjednik Stipe Mesić.

Izvanamerička izdanja počela su se pojavljivati 1995. a hrvatsko je 25. po redu, pa se sad već radi o Inter-National Geographicu, kazao je Prčić. Na svijetu postoji blizu 50 milijuna čitatelja, pa se s pravom može nazvati navjećim i najbojim časopisom na svijetu, zaključio je.

Oko 70 posto časopisa čine fotografije, koje su njegov zaštitni znak, i oko 30 posto teksta vrhunskih autora, s činjenicama koje se višestruko provjeravaju.

Izdavač za Hrvatsku je "Sonama Magazines Zagreb", čija je matična kuća "Sonama Magazines International", po veličini peta izdavačka kuća u Europi, koja izdaje preko 250 magazina u devet europskih zemalja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara