Zagreb: Poglavarstvo smatra da nema osnove za rast plaća u gradskim tvrtkama

GRADSKO poglavarstvo priopćilo je danas, očitujući se na sindikalni zahtjev za povećanjem plaća u gradskim tvrtkama, da za rast plaća zasad nema osnova.

Koordinacija sindikata gradskih poduzeća traži pregovore o politici plaća za iduću godinu, odnosno rast plaća za 15 posto, sukladno rastu troškova zagrebačke potrošačke košarice.

No, pregovarački odbor Grada ocjenjuje, na temelju podataka o visini plaća u gradskim tvrtkama u odnosu na prosječne plaće u Zagrebu i kretanje troškova života, da nema osnove za rast plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Grad navodi da je prosječna plaća za ukupno 23 trgovačka društva u prvih devet mjeseci ove godine iznosila 4.694 kune, dok je u istom razdoblju prosječna plaća u Zagrebu iznosila 4.632 kune.

Kaže također da je rast plaća u gradskim poduzećima pratio rast životnih troškova jer je u devetomjesečnom razdoblju prosječna plaća u gradskim poduzećima porasla za 3,6 posto, dok je indeks troškova života u istom razdoblju iznosio 2,1 posto.

Pregovore o politici plaća za iduću godinu, odnosno povećanje osnovice za plaće sa sadašnjih 1.950 kuna na 2.240 kuna, sindikati traže temeljem važećeg kolektivnog ugovora iz 2002. godine.

Tvrde da je tim ugovorom utvrđeno da će pregovarački odbori sindikata i Grada svake godine u listopadu dogovarati politiku plaća za iduću godinu, ali kako se to lani nije dogodilo, sada je krajnje vrijeme za pregovore o plaćama u idućoj godini.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara