Zagreb postao vlasnik 88 milijuna eura vrijednog zemljišta u središtu grada

POTPISIVANJEM ugovora o kupoprodaji zemljišta Tvornice željezničkih vozila (TŽV) Gredelj, grad Zagreb postao je vlasnikom 88 milijuna eura vrijednog zemljišta i nekretnina koje se u središtu grada prostire na 130.000 metara četvornih.

Ugovor su u tvorničkim prostorijama potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave Gredelja Ivan Tolić, ističući da će grad u tom redizajniranom prostoru dobiti nešto što do sada nije imao, dok će Gredelj transformacijom vrijednosti u Vukomercu izgraditi tvornicu za 21. stoljeće.

Grad je kupio zemljište na lokaciji Trnjanska - Strojarska, koristeći pravo prvokupa, a kupoprodajni iznos isplaćivat će u mjesečnim ratama do siječnja 2009., do kada bi se Gredelj trebao u potpunosti preseliti na novu lokaciju u Vukomercu.

Gradonačelnik Bandić rekao je da gradska uprava ozbiljno shvaća, ne samo nasljeđe Gredelja posebno vrijednosti industrijske arhitekture, već i strategijsku vrijednost kontakt zone donjeg grada i Trnja za budući razvoj Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prostor koji će, uz oslobađanje Zagreba od okova željezničke pruge kroz samo središte grada odnosno podizanjem pruge u gornju razinu, omogućiti prirodno prožimanje i povezivanje donjeg grada i Trnja, rekao je Bandić.

Na novinarski upit kako će taj prostor izgledati u budućnosti, dodao je da će o tome konačnu riječ dati struka. Najavio je da će do kraja jeseni biti osiguran međunarodni anketni javni natječaj za arhitektonsko rješenje i uređenje Paromlina i Gredelja.

"U suradnji s Vladom obavili smo svoje kupnjom zemljišta, a sada je riječ na struci bez koje se ovdje neće zakopati ni jedna lopata", rekao je Bandić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara