Zagreb: Povjerenstvo za ispitivanje prenamjene zemljišta priredilo izvješće za skupštinsku sjednicu

POVJERENSTVO Gradske skupštine za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u Generalnom urbanističkom planu (GUP) Zagreba danas je, nakon osam održanih sjednica, prihvatilo izvješće s dopunama i zaključke koje će uputiti Gradskoj skupštini na razmatranje na sjednici krajem svibnja.

Ako ga Skupština prihvati, izvješće bi moralo biti obvezujuće za Gradsko poglavarstvo, pa tako i prijedlog zaključka da se "utvrdi mehanizam" po kojem će se vlasnicima čije zemljište je prostornim planom namijenjeno za javnu zelenu površinu ili drugu javnu namjenu isplati odgovarajuća pravična naknada.

Na zahtjev člana Povjerenstva Miroslava Rožića (HSP) danas je u zaključcima, u kojima se, uz ostalo, od Poglavarstva traži hitna provedba uklanjanja bespravno sagrađenih objekata, istaknuto kako je tu riječ prvenstveno o objektima koji ne spadaju u socijalnu gradnju. "Tu se ne radi o ljudima koji su gradnjom rješavali osnovne egzistencijalne potrebe kako ne bi morali spavati po vagonima, već prvenstveno o onima koji su to činili iz hohštapleraja i devastirali zelene površine u sjevernom dijelu grada", rekao je Rožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac je naglasio da će od Poglavarstva tražiti osnivanje posebnog tijela koje bi se bavilo i tim problemima te podsjetio da će se tzv. sirotinjska bespravna gradnja legalizirati gdje je to moguće.

Poglavarstvo je zaduženo i da utvrdi sve činjenice u predmetu Kraljevac-Vijenac gdje su, bez znanja nadležnih, u zelenoj zoni sagrađene stepenice i javna rasvjeta, a zatraženo je i stručno obrazloženje za prenamjenu livade na Šalati. Po riječima pročelnice Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Anke Mrak Taritaš, prenamjena livade na Šalati od 10.000 četvornih metara je potaknuta amandmanom SDP-ovih gradskih zastupnika, unatoč protivljenju struke, a zbog proširenja objekata Medicinskog fakulteta.

Član Povjerenstva Nenad Ivanković (HIP) se zanimao da li je i zašto dio zelene površine iza bivše cementare u Podsusedu prenamijenjen u zonu sportsko-rekreacijske namjene. Mrak-Taritaš je objasnila da je riječ o zemljištu na kojem se može graditi jer je aktivno klizište koje se mora sanirati te objasnila da je po prijašnjem GUP-u to u cjelini bila zona mješovite namjene.

Ivanković je ipak inzistirao na pismenom objašnjenju s kartografskim prikazom, pa će stoga vjerojatno biti sazvana još jedna sjednica Povjerenstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara