zagreb: predstavljena knjiga ´bog u rovu´

Knjiga ´Bog u rovu Vojno dušobrižništvo u hrvatskom Domovinskom ratu´ Vine Mihaljevića i Ilije Kreze predstavljena je večeras u prostorijama Matice hrvatske (MH) u Zagrebu.

Knjigu su zajedno izdali Nakladni zavod Matice hrvatske i Institut društvenih znanosti ´Ivo Pilar´.

Predstavljajući knjigu, provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrene iz Sarajeva fra Mijo Džolan rekao je da je to svjedočanstvo o konkretnu djelovanju livanjskih vojnih kapelana na livanjskom području u BiH na prvim crtama bojišnice u Domovinskom ratu.

Autori u prvom dijelu knjige govore o pastoralnoj skrbi za vojnika na teorijskoj razini - o pojmu i povijesti vojnog dušobrižništva, o pastoralnom djelovanju u ratu, socioreligijskim i drugim teorijskim aspektima pastoralne skrbi. Drugi dio sadrži fotografije vojnika, župne i društvene zajednice, a treći dokumente - izvorne propovijedi na bojišnici, izvješće vojnih kapelana o stanju vojnika na livanjskom ratištu, pjesme koje su vojni kapelani skupa s vojnicima pjevali na euharistijskim slavljima i svakidašnjim susretima.

O knjizi su večeras govorili i fra Mate Nikola Roščić iz zagrebačke župe sv. Duh i Ivan Markešić iz Leksikografskog zavoda ´Miroslava Krleže´.

Večerašnje predstavljanje upotpunjeno je dvanaesetminutnim dokumentarnim filmom ´Slike iz zavičaja´ (livanjskoga kraja) i glazbenim programom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara