Zagreb: Promatranje Marsa koji je najbliže zemlji u posljednjih 60.000 godina

CRVENI planet Mars koji se danas približio našoj planeti na "tek" nešto više od 55 milijuna kilometara, večeras su uz pomoć teleskopa s Jaruna promatrali brojni građani, ali zbog nestabilne atmosfere nisu mogli vidjeti izražene detalje na tom mitološki znanom planetu.

Planet Mars i naš matični planet Zemlja danas su se u 10,53 sati po srednjoeuropskom vremenu približili na oko 55 milijuna kilometara, što je njihova najbliža međusobna udaljenost u posljednjih 60.000 godina.

Promatranje Marsa iz nekoliko gradova diljem Hrvatske danas je organiziralo Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba u suradnji s drugim astronomskim društvima.

Na obali zagrebačkog jezera Jarun, gdje je udruga Beskraj postavila nekoliko teleskopa, okupilo se petstotinjak ljudi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zbog nestabilne atmosfere i zračnih turbulencija večeras se s Jaruna nisu mogli primijetiti detalji na Marsu, ali se ipak vide polarna (ledena) kapa i neke tamnije mrlje, rekao je Hini predsjednik društva Beskraj Boris Štromar.

"Ljudi su bili malo razočarani jer nisu vidjeli ono što su očekivali", rekao je Štromar. No, još nije kasno, dodao je, budući da će razdaljina između Zemlje i Marsa biti povoljna za promatranje još nekoliko mjeseci.

Planet, koji je ime dobio po rimskom bogu rata Marsu (grčki Ares), može se svakodnevno promatrati iz zvjezdarnica, te kao zvijezda čak i golim okom.

Mars, četvrti "kamenčić" od Sunca, vidljiv je na večernjem nebu kao crveno-narančasta točka - "zvijezda" u sazviježđu Vodenjaka, za nas na sjevernoj polutci u jugoistočnome kvadrantu obzorja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara