zagreb: skupštinsko povjerenstvo drugi tjedan u obilasku spornih zelenih površina

Članovi skupštinskog Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s prenamjenom zelenih površina u građevinsko zemljište u GUPu Zagreba danas su se dogovorili kako će sljedećeg tjedna obići nekoliko spornih lokacija u gradu kako bi usporedili stanje na terenu s pisanim materijalima i kartama iz kojih je, kažu, teško iščitati je li narušen integritet zelene zone.

"Zatrpani smo sa zahtjevima, prijedlozima i primjedbama građana na što se ne možemo oglušiti premda je većina njihovih zahtjeva izvan naše nadležnosti", rekao je predsjednik Povjerenstva Zdravko Tomac.

Među ostalim, članovi Povjerenstva će obići lokacije u Mikulićima, na Pantovčaku, u Prekrižju, Šestinama, Maksimiru te u Ivanjoj Reci.

"Ako se utvrdi da je tu 'sve čisto', imamo razloga vjerovati da situacija ipak nije dramatična", rekao je član Povjerenstva Nenad Ivanković (HIP).

Zanimao se kako je od 26 parcela u Šestinskom Kraljevcu koje su pretvorene iz zelene u stambenu zonu, njih 11 na rubnim zelenim područjima. "Uzima se najkvalitetnije i ulazi u zelena pluća grada, rubovi su oglodani", požalio se Ivanković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Spomenuo je i obrnuti slučaj kada je amandmanima SDP-a ukinuta prenamjena zelenog u građevinsko zemljište primjerice u Mikulićima zbog toga što je ondje šuma, no nakraju se, kaže, ispostavilo da nije riječ o šumi nego o voćnjaku.

Zamjerio je i što se na Pantovčaku ne dopušta gradnja starosjediocima uz obrazloženje da je ondje moguće graditi samo uz 1. red uz cestu premda ima i kuća koje su sagrađene u 2. i 3. redu.

Članove Povjerenstva zanimao je i slučaj DC-ovog amandmana kojim je spriječena gradnja u Markuševcu uz kuću njihovog člana Sergeja Morsana.

Zdravko Tomac je ustvrdio kako će Povjerenstvo uputiti izvješće o radu na sjednici Gradske skupštine najvjerojatnije krajem travnja, a za sve upite koji nisu u njihovoj nadležnosti zatražiti stručnu pomoć.

(Hina) xbdj yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara