Zagreb: Stanovnici Plinarskog naselja prosvjedovali pred Poglavarstvom

Stanovnici Plinarskog naselja u kojem većinu čine Romi prosvjedovali su danas pred zagrebačkim Gradskim poglavarstvom protiv najavljene deložacije iz bespravno sagrađenih potleušica bez da im se riješe stambeno pitanje.

Nitko od predstavnika gradskih vlasti nije se javio na njihove molbe, a jedino što je 50-ak prosvjednika dobilo iz Gradskog poglavarstva je pismena obavijest Službe za mjesnu samoupravu "o odgodi deložacije pripadnika romske nacionalne manjine dok im se ne nađe adekvatni smještaj", sukladno Nacionalnom programu za Rome i gradskom programu.

Dolazak gradskih čelnika, Romi i njihovi susjedi Hrvati, Makedonci i drugi iz Plinarskog naselja čekali su s parolama: "Nećemo na ulicu", "Tako nema Europe", "Provedite nam nacionalni program", a djeca su se brinula za kućne ljubimce s parolom "Gdje će naši Lucika, Barica i Adela?".

"Želimo da naša djeca imaju odgovarajući smještaj, da idu u školu, a ne da prose po ulicama", rekla je Šaha Musić i požalila se da većina djece u Plianrskom anselju boluje od bronhitisa jer žive u kućicama kojima prokišnjava krov, nema vode, ni struje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Obećali su nam dati stan - i ništa", rekla je, a isto je potvrdio i hrvatski branitelj iz 1991. Safet Hasanović. "Djecu sam ostavio na ulici, a išao sam braniti Hrvatsku. I što sad imam?", upitao je.

Predstavnik humanitarne organizacije Svjetske organizacije Roma Ivan Rumbak je rekao kako je sramota što ih nije saslušao nitko od gradskih vlasti iako su im prosvjed pred Poglavarstvom najavili. Naveo je da su od Grada dobili samo obećanja i ocijenio da gradske službe zbog nesposobnosti, odgovornost za taj dogogodišnji problem prebacuju na Vijeće Romske nacionalne manjine.

Predsjednik tog vijeća Nazif Memedi je rekao da je protiv prosvjeda jer je o odgodi deložacije još prije obavijestio stanovnike Plinarskog naselja izrazivši zadovoljstvo što im je obećan adekvatan smještaj za što se i on sam zalaže, premda, kako i sam priznaje, ne zna kad će to biti.

(Hina) xbdj ysšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara