Zagreb: Tomaševski održala predavanje o pravu na obrazovanje

Vlade moraju osigurati dostupno, pristupačno, prihvatljivo i prilagodljivo obrazovanje, a sam pristup obrazovnim institucijama nije isto što i pravo na obrazovanje, rekla je u utorak u Zagrebu posebna izvjestiteljica UNa za pravo na obrazovanje Katarina Tomaševski.

Tomaševski je to kazala tijekom predavanja u Europskom domu na temu "Pravo na obrazovanje i zaštita ljudskih prava".

"Načelo nedjeljivosti ljudskih prava zahtijeva prilagođavanje prava na obrazovanje cjelokupnom zakonu o ljudskim pravima", rekla je Tomaševski na predavanju.

"Prema tome, vladine obveze prema ljudskim pravima obuhvaćaju i obvezu da obrazovanje postane dostupno, pristupačno, prihvatljivo i prilagodljivo", dodala je Tomaševski.

Ona je kazala da "sam pristup obrazovnim institucijama nije isto što i pravo na obrazovanje".

"Umjesto toga, ono zahtjeva individualno pravo na obrazovanje, zaštitu ljudskih prava u obrazovanju, te instrumentalizaciju obrazovanja u svrhu uživanja svih ljudskih prava kroz obrazovanje", rekla je Tomaševski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je isto tako rekla da obrazovanje može služiti dvjema proturječnim svrhama, "može naglasiti ili umanjiti nejednakost".

"Za ublažavanje nejednakosti nužne su odlučne vladine strategije, jer bez njih društveni i ekonomski status obitelji postaje glavni čimbenik koji stvara određeni obrazovni put s kojeg dijete teško može skrenuti", rekla je Tomaševski.

Posebna izvjestiteljica UN-a sastala se ranije u utorak s potpredsjednikom hrvatske Vlade Antom Simonićem.

Ona je tijekom razgovora sa Simonićem izrazila spremnost pružiti savjetodavnu pomoć resornim tijelima RH u kontekstu izrade programa vezanih uz obrazovanje na području ljudskih prava.

Tomaševski, profesorica međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na Sveučilištu u Lundu u Švedskoj, izabrana je za posebnu izvjestiteljicu pri UN-ovom Povjerenstvu za ljudska prava 1998. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara