Zagreb: Tribina o Andriji Mauroviću u Novinarskom domu

Ljubitelji hrvatskog stripa prisjetili su se na večerašnjoj tribini u Novinarskom domu u Zagrebu najpoznatijega domaćeg crtača stripa Andrije Maurovića. L

O Maurovićevu radu i životu govorili su novinar Darko Glavan i scenarist stripova Rudi Aljinović, koji je prije četrdesetak godina surađivao s Maurovićem.

Na zidovima Novinarskog kluba (male dvorane Novinarskog doma) ovom je prigodom izloženo i šest izvornih Maurovićevih strip-ploča iz privatne Aljinovićeve zbirke.

Osim govornika, koji su podsjetili na povijest novinskog stripa u Hrvatskoj od njegovih početaka dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća do velike obnove dvadesetak godina poslije, poznatog umjetnika na tribini se prisjetila i nekolicina njegovih prijatelja, kolega i suradnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Andrija Maurović (Muo, Boka Kotorska 1901. - Zagreb 1981.) u polustoljetnoj je crtačkoj karijeri nacrtao šezdesetak stripova najrazličitijih žanrova i tema. Stripom se počeo baviti među prvima u Hrvatskoj, sredinom tridesetih godina 20. stoljeća.

Objavljivao je u brojnim novinskim i specijaliziranim izdanjima, a osobitu popularnost postigao je stripovima s likom Starog Mačka, na kojima je često kao scenarist radio zagrebački novinar i pisac Franjo Fuis, poznatiji kao Fra-Ma-Fu.

U vrijeme II. svjetskog rata crta stripove s temama iz nacionalne povijesti. Potkraj šezdesetih zapostavlja strip i više se bavi slikarstvom.

(Hina) am jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara