Zagreb: U dva tjedna s javnih površina uklonjeno 310 napuštenih vozila

U PRVIH dva tjedna akcije uklanjanja ostavljenih i napuštenih vozila sa zagrebačkih javnih površina uklonjeno je 310 vozila, dok se za njih 374 s registracijskim pločicama još vodi postupak na područnim uredima komunalnog redarstva, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Akciju, koja je počela 16. lipnja, a trajat će do 19. srpnja, pokrenuli su Zagrebački ured za prostorno uređenje, graditeljstvo, stambene i komunalne poslove i promet i "Zagrebparking". Dok traje akcija građani na besplatni telefon 0800-200-083 mogu prijaviti olupine ili neregistrirana vozila ostavljena na javnoj površini.

Do 1. srpnja primljeno je 1249 dojava građana, a komunalno redarstvo na terenu je provjerilo 820 dojavljenih lokacija, izvijestio je pročelnik Ureda Davor Jelavić.

Na recikliranje u tvrtku CIOS odvezeno je 55 olupina, 235 ih je pohranjeno na deponiju u Resniku, a 20 vozila vlasnici su već podigli s tog deponija, rekao je Jelavić.

Od 1249 prijava njih 136 bilo je pogrešnih (vozila su bila na privatnom posjedu ili ih nije bilo na mjestu dojave).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako se očekivalo da će se javljati vlasnici nekorištenih vozila, jer tijekom akcije oni po nižoj cijeni (150 kuna) mogu odvesti vozilo na recikliranje, samo 28 od svih prijava podnijeli su sami vlasnici.

U protivnom, uz pomoć broja šasije i baze podataka, pronaći će se vlasnik koji će osim naknade za odvoz morati platiti i ležarinu na deponiju te naknadu od 200 do 500 kuna za kršenje Odluke o komunalnom redu kojom je propisana zabrana ostavljanja takvih vozila na javnim površinama dulje od 15 dana.

Akcija je uspješno krenula, ocijenio je Jelavić, dodavši da se do kraja očekuju nove dojave na temelju kojih će se procijeniti koliko je napuštenih vozila u Zagrebu. Nakon završetka akcije i procjene stanja nastavit će se s uklanjanjem vozila, istaknuo je.

Zasad se procjenjuje da je u Zagrebu između osam i deset tisuća vozila koje bi trebalo maknuti s javnih površina. Očekuje se da će se akcijom osloboditi dio parkirnih mjesta u gradu, a dosad se pokazalo da je velik broj prijava došao iz samog središta grada, gdje je taj problem najizraženiji.

Tijekom godine u Zagrebu se s javnih površina prosječno ukloni oko 1500 neregistriranih i ostavljenih vozila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara