Zagreb: U gradskim trgovačkim društvima dobit 96,4, a gubitak 23 milijuna kuna

OD UKUPNO 23 trgovačka društva u vlasništvu Grada Zagreba njih 16 je u prvih šest mjeseci ove godine poslovalo s dobiti od 96,4 milijuna kuna, dok je s gubitkom od 23 milijuna kuna poslovalo sedam društava.

Gubici su bili najveći u trgovačkim društvima iz područja komunalnih djelatnosti: ZET, ´Zrinjevac´, ´Vodoprivreda Zagreb´, ´Vodoopskrba i odvodnja´ te društvenih djelatnosti: ´Zagrebfilm´,´Jarun´ i ´Zoološki vrt´.

To su podaci iz izvješća o polugodišnjem poslovanju trgovačkih društava u gradskom vlasništvu kojeg su danas prihvatili članovi zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Dobici u trgovačkim društvima su 55,1 posto veći nego u prvom polugodištu 2001., a gubici 12,8 posto. Ondje je zaposleno ukupno 12.416 zaposlenika.

´Ukoliko zadržimo takav trend do kraja godine, bit ćemo zadovoljni rezultatima´, ocijenio je pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo. Zamjenik gradonačelnice Milan Bandić je istaknuo da se troškovi u trgovačkim društvima polako smanjuju, ali da ih od nove godine tek čeka prava ušteda i racionalizacija poslovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZET-u je danas odobrena potpora od 1,9 milijuna kuna za kredit kod ´Zagrebačke banke´ za proizvodnju pet motornih kola ´Končar´. Na upit po kojim kriterijima Grad određuje da će biti jamac za kredit, gradonačelnica Vlasta Pavić je odgovorila da je ZET u stopostotnom gradskom vlasništvu i da s tog naslova preuzima sve obveze. ´Javni prijevoznici rijetko gdje posluju s dobitkom´, dodala je.

Na sjednici Poglavarstva izmijenjen je zaključak o osnutku Povjerenstva za prodaju nekretnina u gradskom vlasništvu čiji je predsjednik Srećko Ferenčak kako bi se, po riječima gradonačelnice, riješile pravne dvojbe i da se raščisti tko ima pravo poništavati natječaje: Poglavarstvo ili Povjerenstvo.

Novinari su se zanimali postoje li službe koje provjeravaju koriste li se gradski poslovni prostori u svrhe za koje su i iznajmljeni, na što je gradonačelnica Pavić rekla da postoje tzv. izvidnici koji to provjeravaju. ´Kolege su me i upozorile na otvaranje dućana Matije Vujice u prostoru URIHO-a´, navela je i dodala da protiv Vujice nema osobno ništa protiv, ali da će od Upravnog vijeća URIHO-a tražiti smjenu Josipa Držajića jer joj je dozvolio da uđe u prostor URIHO-a za koji se ne plaća zakupnina. Za poslovni prostor od 39 četvornih metara mjesečna je zakupnina 21.500 kuna, navela ja sličan primjer gradonačelnica.

Zagrebački umirovljenici, njih 25.525, koji koriste pomoć grada, za božićne blagdane će iz gradskog proračuna dobiti još 100 kuna.

Na listi POS-a odbijeno je 211 prigovora na neuvrštavanja na prijedlog liste reda prvenstva, a 71 ih je prihvaćeno. Na utvrđeni redoslijed odbijeno je 118 prigovora, izviješteno je danas na sjednici zagrebačkog Gradskog poglavarstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara