Zagreb: Završila 25. konferencija šefova policija europskih glavnih gradova

USPJEŠNA prevencija kriminala uvelike ovisi o sposobnosti policije u poznavanju potreba zajednice i uključivanju građana u prevenciju kaznenih djela, zaključak je 25. Konferencije šefova policije glavnih gradova europskih država, koja je, nakon četiri dana, danas završila rad u Zagrebu.

Prevencija kriminala mora se zasnivati na suradničkom pristupu policije i građana kroz socijalni razvoj, te na jačanju svijesti javnosti o potrebi prevencije, rečeno je na konferenciji, koja se u hotelu "Opera" održala na temu "Prevencija - rad policije u zajednici".

Jedan od zaključaka je i da kriminalitet, kao realnost svakog društva bez obzira na stupanj njegova razvoja, nije isključivo policijski, već i društveni problem kojim se nužno mora baviti i šira društvena zajednica.

Unaprjeđenje policijskog rada, zaključeno je, uvjetovano je prijelazom s represije na prevenciju, kao ukupnost svih državnih, privatnih i drugih mjera i aktivnosti usmjerenih na sprječavanje kaznenih djela i smanjenje njihovih posljedica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kao pretpostavka za uspješnu prevenciju kriminala navedena je kvalitetna komunikacija policije s građanima i medijima, kroz razmjenu informacija, metoda i izvora.

U povodu završetka Konferencije održana je konferencija za novinare, na kojoj je načelnik Policijske uprave zagrebačke Ivan Babić četverodnevni rad ocijenio konstruktivnim i korisnim, posebno zbog razmjene iskustava u borbi protiv kriminala.

U radu je sudjelovalo 35 šefova policija europskih metropola, od kojih ih je 25 izlagalo na teme poput prevencije maloljetničke delikvencije, sprječavanje krađa, prostitucije i drugih kriminalnih radnji na gradskim ulicama.

Posebnu pažnju, rekao je Babić, izazvalo je izlaganje češkog policijskog načelnika, koji je govorio o uspješnom projektu video-nadzora praških ulica, pomoću kojega je za 50 posto smanjen ulični kriminal, a u potpunosti otklonjeno džeparenje, prosjačenje i prostitucija na glavnim ulicama i trgovima.

Na novinarski upit hoće li se i zagrebačka policija povesti tim primjerom, Babić je odgovorio da je projekt video-nadzora napravljen prije nekoliko godina, ali da za njegovu primjenu tada, kao ni danas nema novaca, no vjeruje da će u bliskoj budućnosti zaživjeti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara