Zagrebačka burza razvija tržište kapitala za mala i srednja poduzeća

Zagrebačka burza razvija tržište kapitala za mala i srednja poduzeća

Screenshot: ZSE /YT

ZAGREBAČKA burza započela je proces razvoja regionalnog tržišta kapitala namijenjenog malim i srednjim poduzećima.

Projekt podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja će putem svojih donatora (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC) financirati izradu studije o uspostavljanju takvog tržišta, kojim bi bio olakšan pristup kapitalu za mala i srednja poduzeća, priopćeno je sa Zagrebačke burze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
EBRD je objavio natječaj za izbor konzultanta koji će izraditi navedenu studiju, s osobitim osvrtom na Hrvatsku i Sloveniju, ali uz potencijal primjenjivosti u široj regiji.

Mala i srednja poduzeća su najvažniji element razvoja


Mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto poslovnih subjekata u Europskoj uniji, a na tržištima u razvoju upravo su ona najvažniji element gospodarskog rasta i razvoja, dok im je istovremeno otežan pristup kapitalu putem bankarskog kreditiranja zbog visokih zahtjeva takvih oblika financiranja.

Proces olakšavanja prikupljanja kapitala za mala i srednja poduzeća snažno podupire i Europska unija kroz svoju regulativu (Markets in Financial Instruments Directive 2 - MiFID2, stupa na snagu početkom 2017.), koja će za mala i srednja poduzeća biti manje restriktivna kako bi im se tim putem omogućio lakši pristup kapitalu potrebnom za rast i razvoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara