Zagrebačka filharmonija počela sezonu 2004./05.

Zagrebačka filharmonija večeras je u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog" počela novu sezonu 2004./2005. svečarskim koncertom doživotnog šefa dirigenta toga orkestra, Milana Horvata, u čast maestrovog 85. rođendana.

Na rasporedu koncerta, prvog u ciklusu "Bijele oktave", kojim je ravnao maestro Horvat, bio je Dvostruki koncert za violinu, violu i orkestar u h-molu Benjamina Brittena.

Kao solisti nastupili su Benjamin Schmidt (violina) i Daniel Raiskin (viola).

U drugom dijelu koncerta izvedena je Peta simfonija u cis-molu Gustava Mahlera.

Zagrebačka publika dugotrajnim pljeskom nagradila je maestra Milana Horvata, a u ime Zagrebačke filharmonije, maestru Horvatu čestitao je rođendan i zahvalio na njegovom doprinosu i suradnji s orkestrom, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Berislav Šipuš.

"Ne bi bilo ni Milana Horvata, da nije bilo Zagrebačke filharmonije. Rado sam tijekom dugog niza godina dolazio u Zagreb kako bi surađivao s ovim orkestrom, a posebno sam zahvalan i zagrebačkoj publici", rekao je maestro Horvat.

Dirigent Milan Horvat počeo je profesionalnu karijeru godine 1946., ravnajući sinfonijskim orkestrom Radio Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1956. traje njegova suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom s kojom je boravio ne brojnim turnejama po Europi i Americi.

Od 1969. do 1975. maestro Horvat postaje šef dirigent Simfonijskog orkestra Austrijskoga radija u Beču. S tim orkestrom također je nastupao na brojnim festivalima prvenstveno u Salzburgu.

U vrlo plodnoj karijeri maestro Milan Horvat bio je i 10 godina šef dirigent Zagrebačke opere, s kojom je nastupao u europskim glazbenim središtima, Londonu, Parizu, Berlinu, Moskvi, Petrogradu, te gostovao u SAD-u i Japanu.

Milan Horvat ravnao je i drugim poznatim europskim orkestrima, a osim što je počasni doživotni šef dirigent Zagrebačke filharmonije, on je i stalni gost - dirigent i počasni član Slovenske filharmonije, gost - dirigent Orkestra Romanske Švicarske i počasni dirigent Komornoga orkestra iz Lausanne.

Uz početak nove koncertne sezone Zagrebačke filharmonije u predvorju Koncertne dvorane Lisinski otvorene su tri samostalne izložbe na temu "Ljubav - smrt - nada" Zlatka Kopljara, Damira Medvešeka i Dimitrija Popovića.

Autor izložbe je povjesničar umjetnosti Đuro Vanđura.

(Hina) xatod ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara