Zagrebačka gradonačelnica obišla smetlište Jakuševac

ZAGREBAČKA gradonačelnica Vlasta Pavić obišla je danas odlagalište otpada Jakuševac gdje bi sanacija smetlišta, koje je na toj lokaciji od 1965., trebala biti dovršena najkasnije sredinom rujna.

Gradonačelnica je istaknula da je sanacija Jakuševca trenutno jedan od najvećih projekata koji se ostvaruju u Zagrebu i značajan eko-projekt koji Hrvatsku približava europskim standardima.

"Uspjeli smo dokazati da se mogu poštovati i rokovi i financijska konstrukcija", rekao je direktor gradske tvrtke ZGOS (Zbrinjavanje gradskog otpada-sanacija) Zdravko Vac. Podsjetio je da je sanacija obavljena za nepune tri i pol godine, od kada je potpisan ugovor s izvođačem radova belgijskom tvrtkom Jan de Nul, a planirani iznos od 90 milijuna eura kredita Europske banke za obnovu i razvoj smanjen na 55 milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odlagalište otpada Jakuševac nalazi se na svega šest kilometara od centra grada i tri kilometra od Črnkovca, jednog od najvećih spremnika pitke vode u Zagrebu. Stoga je, ističu u ZGOS-u, zaštita naselja, odnosno zraka i vode, bila glavni cilj započinjanja sanacije, tog nekad najvećeg divljeg odlagališta otpada u Europi.

Stručni konzultant iz Instituta građevinarstva Hrvatske, tvrtke koja je izradila projekt sanacije, Miljenko Weiss je napomenuo da je na smetlište Jakuševac do 2000. odloženo sedam i pol milijuna kubika smeća koje je sada gotovo u potpunosti sanirano, te sa 80 hektara smanjeno na 57.

Budući da odlagalište može ukupno primiti 11,5 milijuna kubika smeća i treba biti zatvoreno do 2010. godine, pomoćnik direktora ZGOS-a za tehničke poslove Zlatko Milanović je naglasio da sanacijom odlagališta, na koje više od stotinu kamiona dnevno dovozi oko tisuću tona "novog" smeća, nisu završeni problemi s otpadom. Zauzeo se za na cjeloviti sustav gospodarenja otpadom koji bi, uz ostalo, uključivao spalionicu komunalnog otpada i reciklažu koja je danas na ulazu u Jakuševac povećana na 55,2 posto, ali je još uvijek nedovoljna.

Odlagalište na Jakuševcu ima uređaj za čišćenje procjednih voda, jedini u Hrvatskoj, rekao je Milanović te najavio za jesen početak pokusne proizvodnje električne energije iz plinova nastalih na saniranom odlagalištu raspadanjem smeća za što su već nabavljena dva generatora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara