Zagrebačka Gradska skupština donijela više odluka, uz protivljenje oporbe

ZASTUPNICI zagrebačke Gradske skupštine, večeras su, nakon cjelodnevne sjednice, većinom glasova prihvatili prijedlog zaključka o preoblikovanju ustanova za upravljanje športskim objektima u vlasništvu Grada u trgovačka društva, te prijenosu njihovih osnivačkih prava i udjela na Holding (Gradsko komunalno gospodarstvo d.o.o.), a također su, uz ostalo, donijeli odluku o pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Roditelji, podnositelji zahtjeva, za prvo će dijete dobivati jednokratnu pomoć od 3.000 kuna, za drugo dijete 6.000 kuna jednokratno, a za treće i svako daljnje dijete 9.000 kuna godišnje u razdoblju od šest kalendarskih godina.

Uvjet je da roditelj bude državljanin Hrvatske, s neprekidnim prebivalištem u Zagrebu najmanje pet godina prije rođenja djeteta, te da nakon rođenja djeteta i u vrijeme podnošenja zahtjeva, prebiva u Zagrebu.

Toj su se odluci usprotivili oporbeni zastupnici. Danira Bilić (HDZ) rekla je da su po prijašnjoj odluci roditelji za novorođenu djecu dobivali više novaca, te da je važno motivirati roditelje i na rađanje drugog djeteta, a ne samo trećeg i svakog daljnjeg, jer je prosjek u Zagrebu 1,6 dijete.

Na 8. sjednici Skupštine koja je završila kasno večeras zastupnici su, većinom glasova i uz protivljenje oporbe, prihvatili i prijedlog zaključka o prijenosu osnivačkih prava ustanove Gradske ljekarne Zagreb na Holding (trgovačko društvo Gradsko komunalno gospodarstvo).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miroslav Rožić (HSP) rekao je da se čudi što su te točke na dnevnom redu jer je oporba tražila da se ne uvrste zbog manjkavosti i nedorađenosti u raznim aspektima.

Prijenos osnivačkih prava ustanove Gradske ljekarne Zagreb na Holding, oporbeni zastupnici ocijenili su protuzakonito, rekavši da je na to upozorio i ministar zdravstva Neven Ljubičić, te da se ta odluka donosi samo da bi se besplatno kreditirala druga trgovačka društva.

Uz protivljenje oporbe zastupnici su većinom glasova prihvatili i Sporazum o suradnji u zbrinjavanju otpada sa Zagrebačkom županijom.

Tom se prijedlogu osobito suprotstavio zastupnik HSP-a Miroslav Rožić ističući da Zagreb gradi spalionicu, dok primjerice Švedska spalionice zatvara i reciklira oko 80 posto otpada, a nakon spalionice u Beču, ni Austrija više ne spaljuje otpad već ga također odvojeno sakuplja i reciklira.

"Spalionica je opasna zbog ispuštanja otrova, a investicija od 250 milijuna eura u spalionicu ničim nije opravdana", rekao je Rožić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara