Zagrebački HNS osudio smjenu Upravnog vijeća Svetog Duha

ZAGREBAČKI HNS danas se oštro usprotivio načinu na koji su na sjednici Gradske skupštine po hitnom postupku smijenjeni članovi Upravnog vijeća Opće bolnice Sveti Duh.

"To je obračun s ljudima metodom linča", ocijenio je predsjednik Gradske organizacije HNS-a Stipe Tojčić na konferenciji za novinare ustvrdivši kako se na taj način, bez argumenata, nije smjenjivalo ni u bivšem sistemu.

Gradska skupština je prošlog tjedna razriješila troje od petero članova UV Svetog Duha: Mladena Beliczu, Ivana Kuvačića i Nadu Jagetić, koja je potom ponovno izabrana.

Pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar tada je rekao da je financijsko stanje u toj bolnici alarmantno i da je nesavjesnim vođenjem, ravnatelj Dalibor Krpan doveo bolnicu pred financijski kolaps, a da se članovi vijeća nisu obazirali na takvo ponašanje.

"Šostar je optužio ravnatelja zbog gubitaka, ali ne znam za bolnicu koja ih nema", rekao je Tojčić i dodao da ako je pročelnik znao za gubitke unazad godinu-dvije, a nije ništa poduzeo, treba postaviti i pitanje njegove odgovornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Morana Paliković- Gruden, potpredsjednica zagrebačkog HNS-a i predsjednica Gradske skupštine je rekla da će inzistirati da na dnevni red skupštinske sjednice dođe rasprava o stanju na Svetom Duhu te dodala da je od gradonačelnice, pročelnika za zdravstvo i ravnatelja Svetog Duha već zatražila odgovarajuća izvješća.

Upitala je i kako je moguće smijeniti Upravno vijeće prije završnog računa te dodala da u HNS-u smatraju da su Belicza i Kuvačić kompetentni ljudi koji mogu nadzirati rad bolnice.

Podsjetila je da je ravnatelj Dalibor Krpan jedini odgovarao uvjetima iz natječaja za ravnatelja bolnice i da su ga članovi Upravnog vijeća zato ponovno izabrali na tu dužnost s četiri glasa i jednim suzdržanim.

Tojčić je još dodao da je Šostar kazao da i Gradsko poglavarstvo ne podržava Krpana, a da se o tome nikad nije raspravljalo na sjednici Poglavarstva. "Cijela priča je neuvjerljiva", zaključili su.

Na upit novinara zašto se ne bave s problemima vezanim uz svog člana Poglavarstva, HNS-ovca Srećka Ferenčaka i njegovom moralnom i političkom odgovornošću, Tojčić je rekao da se i tu stvari trebaju raščistiti do kraja.

"Jednoglasno smo na Gradskoj skupštini podržali da se o toj temi očituje Gradsko poglavarstvo", istakli su čelni zagrebački HNS-ovci i dodali da Grad Zagreb s tim u vezi surađuje s Državnim odvjetništvom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara