zagrebački sdp predlaže dječji dodatak za male zagrepčane od 1. siječnja 2004.

Zagrebački SDP izaći će pred Gradsko poglavarstvo s prijedlogom da svi mali Zagrepčani rođeni nakon 1. siječnja 2004. dobiju dječji dodatak.

"Riječ je o novom programu iz paketa mjera obiteljske i socijalne politike po kojem bi mjesečni dječji dodatak za prvo dijete bio 100 kuna, za drugo dijete u obitelji 300 kuna, a za svako treće i slijedeće dijete po 600 kuna do djetetove treće godine", rekao je predsjednik Gradske organizacije SDP-a Zagreba Milan Bandić.

Bandić je naglasio da će paralelno s time zagrebački SDP-ovci nastojati u plan gradnje uvrstiti osam do deset vrtića i to na Jarunu, Malešnici, Sesvetama, Dubravi, Retkovcu, Laništu i Borovju i ondje gdje će se graditi stanovi POS-a, društveno poticane stanogradnje. U 2004. u Zagrebu želimo započeti gradnju bar četiri nova vrtića, rekao je Bandić.

Nadalje, inzistirat ćemo na oslobađanju plaćanja jasalica pa i vrtića uz visoki socijalni cenzus po kojem bi čak 85 posto roditelja bilo oslobođeno sudjelovanja u plaćanju, dodao je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Time darujemo Zagrebu budućnost", kazao je navodeći kao glavni motiv tih mjera poboljšanje demografske slike Zagreba u kojemu je, rekao je, lani 1142 osobe više umrlo nego je rođeno. Osim toga, Zagrepčani plaćaju i najviši prirez u državi, 18 posto, i dio tog novca treba se usmjeriti na poboljšanje njihove kvalitete života.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrbu SDP-ovac Zvonimir Šostar je naveo da bi za dječji dodatak mjesečno bilo potrebno osigurati 12,2 milijuna kuna iz gradskog proračuna. Naglasio je da se tu ne radi o poticanju rađanja već o pomoći obiteljima s više djece koja su narijetko slabijeg imovnog stanja.

Na upit kako će na novi program reagirati zagrebački HNS, SDP-ov partner u gradskoj vlasti, oporba i ostali koji su negativnim kritikama popratili prvi SDP-ov prijedlog o 100, 200 i 300 kuna pomoći, Bandić je rekao da se iz velikih fotelja i visokih plaća ne vide pravi problemi građana.

Program su podržale i SDP-ove saborske zastupnice Ljiljana Kuhta i Katica Sedmak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara