zagrebački solisti završili koncertnu sezonu

Jedan od vodećih hrvatskih ansambala, Zagrebački solisti, uspješno su završili 50. koncertnu sezonu večerašnjim nastupom u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) u Zagrebu. L

Za završni koncert odabrali su praizvedbu Didaskalija hrvatskog skladatelja i dirigenta Zorana Juranića, Mozartov 4. koncert za violinu i orkestar u d-duru i Divertimento Bele Bartoka.

Kao solist na violini nastupio je vodeći ruski glazbenik Viktor Tretjakov.

Tretjakov, čest gost velikih glazbenih festivala, a često nastupa i s orkestrom Bečke filharmonije i na Salzburškom festivalu, od 1996. redoviti je profesor na Visokoj glazbenoj školi u Koelnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Koncertni majstor Zagrebačkih solista Karlo Slobodan Fio izrazio je zadovoljstvo uspješnom sezonom, napose međunarodnim nastupima, rekavši kako je ansambl u zadnju godinu dana podigao razinu djelovanja, posebno na gostovanju u Italiji. Istaknuo je da su solisti postali zanimljivi i međunarodnim glazbenim agencijama koje ih ponovno pozivaju na suradnju. "Naš uspjeh potvrđuje i gostovanje vrhunskog violinista Tretjakova s kojim me veže trogodišnja suradnja u Muenchenskom komornom ansamblu", rekao je Fio.

Dodao je da će uskoro na konferenciji za novinare predstaviti iduću sezonu Zagrebačkih solista, a za sada je najavio suradnju s vrhunskim solistima, a jedan od njih je i glasoviti James Galway iz Irske.

Osim brojne publike drugom dijelu koncerta nazočio je i Kurt Masur, umjetnički ravnatelj Francuskoga nacionalnog orkestra, koji će sutra održati koncert u Koncertnoj dvorani "Vatroslava Lisinskog".

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara