Zagrepčanin Tomislav Petranović otvara bečki Opernball

Dvadesetosmogodišnji zagrebački baletni umjetnik Tomislav Petranović, već osam godina jedan od prvih solista Baleta Bečke državne opere, bit će sutra navečer prvi plesač na Bečkom opernom balu.

Ples će otvoriti sa slavnom primabalerinom australskog podrijetla Margaret Illman, koja mu je česta partnerica na pozornici glasovite bečke kazališne kuće, uz glazbu uvertire iz Rossinijeve opere "Semiramide" u izvedbi orkestra Bečke državne opere pod ravnanjem Jendrixa Springera.

Petranović je jedan od najomiljenijih bečkih baletnih umjetnika, kojeg je časopis "Ballet International" 2000. proglasio najboljim austrijskim plesačem.

Školu za klasični balet završio je u Zagrebu u klasi Tatjane Lucić-Šarić, a usavršavao se na Baletnoj akademiji u Muenchenu u klasi Hainza Manniegela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1992. do 1994. djeluje u zagrebačkom HNK, a od 1995. stalno djeluje u Beču, gostujući i na drugim europskim pozornicama.

Za prvog plesača večerašnjeg opernog bala, ove godine narančastog (u Zagrebu je bila crvena), odabrao ga je koreograf Giorgio Madia, ravnatelj Baleta bečke Volksopere.

Petranović je prije dva tjedna gostovao u HNK, plešući Apolona u Večeri u koreografiji Georgea Balanchina.

(Hina) xatod ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara