Zagrepčanin vlasnik prstena koji su Srbi ukrali s mrtvog Tita

Zagrepčanin vlasnik prstena koji su Srbi ukrali s mrtvog Tita

ZAGREPČANIN je vlasnik briljantnog prstena vrijednog 250.000 tisuća dolara, koji je Tito nosio neprekidno od 1938. Titova obitelj je vjerovala da je prsten zakopan zajedno s pokojnikom, no otkriveno je da su ga generali ukrali s mrtvog Maršalvog tijela.


Prsten čiji je samo dijamant procijenjen na 250.000 dolara, a koji je bio jedan od glavnih obilježja javnog imidža Josipa Broza Tita, nalazi se u Hrvatskoj. Tjednik Nacional piše da je vlasnik skupocjenog Titovog prstena jedan Zagrepčanin koji ga je kupio za samo 55 tisuća marka na crnom tržištu u Beogradu 1998. godine.


Mlađi neimenovani poduzetnik prsten je u Amsterdamu dao preoblikovati iz originalnog četvrtastog u okrugao oblik te mu je dodao dva crvena draga kamena sa svake strane i niz bijelih briljantina po ringu.

Titova najbliža obitelj, sin Mišo Broz i unuka Saša Broz, bili su uvjereni da je prsten prema osobnoj želji Tita pokopan zajedno s njim. S druge strane, spominjalo se da je Tito u bolnici u Ljubljani u trenutku smrti imao vrijedni prsten na ruci, ali ga u trenutku pokopa više nije imao. Špekuliralo se i da je Titova grobnica isprva bila improvizirana te da je tek kasnije postavljena masivna mramorna ploča teška devet tona, te se sumnja da je pri tome netko Titu skinuo prsten s ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetak godina nakon Titove smrti otkriveno je da je skupina generala iz Titova osiguranja, od kojih su tada neki već bili umrli, među sobom podijela najvrjedniju Titovu ostavštinu. 90-ih godina, u vrijeme dok su Srbiji bile nametnute sankcije, djeca i unuci Titovih generala zbog neimaštine su na crnom tržištu rasprodali Maršalove vrijedne stvari.

Zagrebački biznismen, kolekcionar i štovatelj djela Josipa Broza Tita, u Beogradu je kupio i neke predmete iz Titove radne sobe na Dedinju – radni stol, tepih, fotelju, revolver s posvetom J.F. Kennedyja i zlatni sat Rolex s posvetom pukovnika Moamera Al Gadafija.

Prsten kupljen u Moskvi

Iako se nagađalo da je vrijedni prsten Titu darovao Staljin 1937. godine, takve su priče demantirane. Prema riječima Miše Broza, koji se prisjetio informacija koje mu je rekao sam Josip Broz, Prsten je kupljen 1938 godine u Moskvi. U to je vrijeme Tito je prevodio knjige ruskih komunističkih lidera na hrvatski i srpski te je prevodeći stekao određenu ušteđevinu. Pri povratku u Jugoslaviju Tita je bilo strah da mu veliki honorar netko ne opljačka, pa je u zlatarnici u ulici Kuznjecki u Moskvi kupio skupocjeni prsten.

Prema pričanju Brozovih, prsten je za Tita imao ogromnu važnost, a zbog jednog događaja i tajanstvenost. Navodno je u uoči početka II. svjetskog rata Tito išao na jedan tajni sastanak. Putem ga je zaustavio nepoznati muškarac koji ga je upozorio da mu se na sastanku sprema zasjeda i ubojstvo. Tito ga je poslušao, a nešto kasnije je doznao da je informacija nepoznatog muškaraca bila istinita. U znak zahvalnosti Tito je čovjeku kojeg je ponovno sreo nekoliko godina kasnije darovao prsten, a nakon završetka II. svjetskog rata sebi je dao napraviti isti prsten koji s lijeve ruke nije nikada skidao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara