Zagrepčanka: Liječnici u Petrovoj krivi su što moje dijete ima cerebralnu paralizu

NAKON što je bračni par, kojima je dijete umrlo nakon poroda u Petrovoj bolnici, izašao u javnost sa svojom pričom, još nekoliko žena se javilo i ispričalo svoja neugodna iskustva s doktorima u toj bolnici u kojoj rade najveći stručmjaci.

Novinari Jutarnjeg lista razgovarali su sa četiri žene koje su prošle kroz niz neugodnosti kada su se došle poroditi u Petrovu bolnicu. Najgore posljedice trpi Zagrepčanka Z.B. čije petogodišnje dijete ima cerebralnu paralizu. Uvjerena je da se to dogodilo zbog toga što je dijete prilikom poroda ostalo bez kisika.

U 32. tjednu trudoće je dobila trudove, a kako je beba imala samo 1,5 kilograma, rečeno joj je da će roditi carskim rezom. Dežurna liječnica je jedne noći odlučila da će ipak roditi prirodnim putem. "Dali su mi drip, skakali mi po trbuhu da bi dijete izašlo. Dijete je ostalo bez kisika, ali su ga na kraju porodili“ – ispričala je za Jutarnji list.

Sljedeće čega se sijeća je bila svađa liječnika s dežurnima. Kada je sve htjela prijaviti, rekli su joj da nema smisla navlačiti se s doktorima jer neće postići ništa.

Dvadesetsedmogodišnja P.K. je skoro umrla kada je nakon poroda počela krvariti. Liječnici su je htjeli prebaciti na odjel, a ona je zadnjim atomima snage rekla da se ne osjeća dobro. Kada su shvatili što se događa, liječnici su napravili paniku i dali joj dvije vrećice krvi. U takvom stanju su joj nekoliko puta vadili krvi i određivali krvnu grupu jer su prethodne nalaze gubili.

Treća žena koja je razgovarala s novinarima Jutarnjeg lista bila je trudna skoro deset mjeseci kada je rodila. Došla je u bolnicu, a liječnik ju je htio poslati kući. Na hodniku je srela babicu koju poznaje, a koja ju je vratila u rađaonu i bila s njom tijekom cijelog poroda.

Dvadesetsedmogodišnja K.Ć. je provela osam sati u boksu u kojem su je obišli svega dva puta. "Nakon poroda su me toliko sašili da sam trpjela ogromne bolove koji su iz dana u dan bili sve gori, a jednom sam zbog toga izgubila i svijest“ – ispričala je. Iako nije mogla ni hodati, nakon tri dana, kako bi oslobodili krevet, htjeli su je poslati kući.

Iako pučki pravobranitelj ima ovlasti postupati po pritužbama građana koji se žale na rad liječnika, prema evidenciji Ureda pučkog pravobranitelja, u desetak godina koliko ta institucija postoji, samo se nekoliko građana javilo u potrazi za zaštitom zbog sumnji u etično i profesionalno postupanje liječnika.

Najzanimljivija činjenica je pak ta što ni u jednom slučaju do sada Ured nije našao temelja za kaznenu prijavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara