ZAHTJEV DA SE POSTUPAK PROTIV OPTUŽENIH GENERALA VODI U SRBIJI

Krajem ovoga tjedna bit će održan sastanak Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim tribunalom, čiji će najvjerojatniji rezultat biti upućivanje zahtjeva ICTYu da se postupak protiv četvorice optuženih policijskih i vojnih generala prepusti domaćem pravosuđu, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore i predsjednik Nacionalnog savjeta Goran Svilanović.

Svilanović je, gostujući danas u emisiji "Kažiprst" Radija B92, kazao da će taj zahtjev biti upućen Haaškom sudu, usprkos tome što je stav tužiteljstva da se četvorici generala mora suditi u Den Haagu, ali da bi suđenje u zemlji bio "test za domaće pravosuđe", te da bi u slučaju prepuštanja tih predmeta, haaške optužnice bile tretirane kao kaznene prijave, nakon kojih bi bila provedena istraga i eventualno podignute optužnice i održana suđenja.

"Svaka vlada, ova ili buduća, morat će rješavati probleme suradnje s Den Haagom, jer nema napretka zemlje ako te suradnje nema", kazao je ministar Svilanović. On je dodao da je prosvjed policije prije nekoliko dana, kao i okupljanja pristalica optuženog generala Vladimira Lazarevića po srbijanskim gradovima, "najbolji način da si on sam ubrza odlazak u Den Haag".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svilanović je, kako je kazao, razgovarao s optuženim generalom policije Sretenom Lukićem, aktualnim načelnikom Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, kojem je objasnio da - kao haaški optuženik - ne može biti na izvršnoj funkciji, dok je u slučaju vojnog generala Nebojše Pavkovića istakao da je Pavković potreban domaćem pravosuđu, zbog postupka u slučaju atentata na Vuka Draškovića, kad su se atentatori iz Budve u Beograd vratili vojnim helikopterom, što je navodno odobrio general Pavković, tad načelnik generalštaba Vojske Jugoslavije.

Haaško tužiteljstvo je nedavno optužilo generala Nebojšu Pavkovića, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine zapovjednika Treće armije Vojske SR Jugoslavije, Vladimira Lazarevića, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ, Vlastimira Đorđevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije (nepoznatog boravišta, navodno u Rusiji), te policijskog generala Sretena Lukića, koji je 1999. godine na Kosovu zapovijedao srbijanskim policijskim snagama.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara