Zahtjev za članstvo u EU Hrvatska podnosi 25. veljače

HRVATSKA Vlada službeni zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji podnijet će, gotovo je sigurno, 25. veljače, objavio je ´Vjesnik´ u svojem izdanju od petka.

Pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore, ´Vjesnik´ navodi da se taj datum može očekivati s 99-postotnom sigurnošću.

´Iako se razmatralo nekoliko datuma, 99 posto ćemo odabrati 25. veljače´, kazali su za ´Vjesnik´ hrvatski diplomatski izvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objašnjavajući proceduru koja će potom uslijediti, list navodi da će, kad se zahtjev u Bruxellesu i službeno uruči, grčko predsjedništvo o tomu obavijestiti tijela EU, koja se moraju očitovati o aplikaciji.

Službeno očitovanje EU o hrvatskoj aplikaciji ove godine ne treba očekivati zbog proceduralnih razloga, navodi list uz objašnjenje da razmatranje takvih zahtjeva obično traje oko godinu dana.

Iako se predstavnici hrvatskih vlasti nadaju da bi Hrvatska u EU mogla ući u idućem krugu proširenja zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, koji se očekuje 2007., ´Vjesnik´ na kraju navodi da se opreznije procjene hrvatskih izgleda kreću između 2008. i 2012. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara