Zaklada za razvoj civilnog društva financirat će se novcem od igara na sreću

Građanske inicijative, dobrotvorne organizacije, volonteri i udruge koje unapređuju demokratske institucije društva do sredine idućeg mjeseca trebale bi dobiti Zakladu koja će im stručno i financijski pomagati.

Naime, krajem tjedna na snagu stupa Zakon o Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva koja bi dijelom prihoda od igara na sreću i nagradnih igara trebala pomagati nevladine udruge.

Prema Vladinim kriterijima, od novca koji država godišnje zaradi na igrama na sreću, kladionicama, lutriji i automatima za organizacije koje pridonose razvoju civilnog društva izdvaja se 14,5 posto.

Zaklada će se financirati i od donacija i ostalih prihoda dopuštenih Zakonom o zakladama i fundacijama, te osnovne imovine koju čini dva milijuna kuna. Taj će se novac Zakladi uplatiti iz ovogodišnjeg prihoda od igara na sreću i nagradnih igara.

Zakladom, čije je sjedište u Zagrebu, upravlja deveteročlani Upravni odbor kojega na četiri godine imenuje Vlada. Na prijedlog Vladina Ureda za udruge tri člana biraju se iz tijela državne uprave, pet iz organizacija za razvoj civilnog društva, a jedan iz lokalne i područne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravni odbor Zaklade na četverogodišnji mandat imenuje ravnatelja koji je odgovoran za zakonitost rada Zaklade i vodi njezine poslove.

Do konstituiranja Upravnog odbora i imenovanja ravnatelja Vlada bi u roku 15 dana od stupanja Zakona na snagu trebala imenovati privremenog ravnatelja, dok bi u roku osam dana Vladin Ured za udruge trebao predložiti kandidate za Upravni odbor Zaklade.

Članove tog odbora Vlada bi trebala imenovati u roku 30 dana.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara