Zakon o nepušenju odlazi u povijest: Gdje su se istopili argumenti ministra Milinovića?

Tekst: I.Kristović
Foto: Dragan Matić (Cropix)

MINISTAR zdravstva Darko Milinović danas je na sjednici Vlade kapitulirao i nakon dugih pregovora s ugostiteljima objavio da se mijenja zakon kojim je prošle godine zabranjeno pušenje u kafićima. Po tim promjenama "prostor za pušenje u kafiću ne smije biti manji od deset kvadratnih metara i ne smije zauzimati više od dvadeset posto površine prostora". Kafići u kojima će se moći pušiti morat će imati i posebne filtere za zrak.

Iako je Milinović naglasio kako mu je i dalje primarna zaštita ljudskog zdravlja možemo se pitati kamo su nestali oni agresivni argumenti kojima je ministar prije godinu dana, kada je zakon donesen, branio taj prijedlog. Tako je krajem rujna 2009. godine, kada je Vlada Saboru predložila Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Milinović izjavio kako je cilj toga zakon smanjiti broj pušača u Hrvatskoj te je istaknuo kako godišnje od uživanja u duhanu umire 12 tisuća ljudi. Je li promjenom zakona Milinović odustao od toga svoga cilja?!

"S katranom dnevno popušenih cigareta možemo asfaltirati 400 metara ceste"

"Katran od dnevno popušenih cigareta u Hrvatskoj bio bi dostatan za asfaltiranje ceste duge 400 metara", nastavio je tada "sipati" svoje argumente ministar, a on i odbjegli premijer Sanader su izrazili želju da će pojedini ministri zbog zabrane prestati pušiti. Zakon je donesen i njegova primjena se čekala do svibnja ove godine. U razdoblju odgode ugostitelji su molili ministra da promijeni zakon jer će im on uništiti poslovanje, na što je Milinović odgovarao "da si, ako hoće, naprave posebnu prostorijicu za pušenje". Danas je Milinović priznao kako je taj zakon ovoga ljeta bacio ugostitelje "na koljena" te više nema one retorike od prije samo šest mjeseci.

"Ugostitelji su imali vrijeme prilagodbe. Već dugo se zna za taj zakon. Zamislite koliko cigareta ‘popuši’ konobar koji radi u kafiću, a nije pušač. Osim toga, toliko je zemalja koje su prihvatile ovaj zakon te ga se i građani i vlasnici kafića i restorana uredno pridržavaju", rekao je u ožujku Milinović te za zahtjeve ugostitelja nije htio niti čuti. Tada su bili bitni konobari i njihova pluća, a pitanje za ministra bi bilo hoće li ovom promjenom zakona ponovno konobari raditi u neljudskim uvjetima.

Smanjenje troškova za liječenje od tri milijarde kuna

Na dan kada je Zakon stupio na snagu država je izvijestila narod kako će, nakon uvođenja nepušenja u kafićima, troškove za liječenje bolesti uzrokovanih pušenje smanjiti za tri milijarde kuna. Pitanje je je li Vlada nakon ovih izmjena u kojima je dopustila pušenje u kafićima, ali ostavila zabranu za restorane i hotele, odustala od smanjivanja troškova za bolesti uzrokovane pušenjem.

Ugostitelji su svih tih mjeseci vodili borbu protiv ovog zakona pa su zabilježene akcije protestnog zatvaranja kafića i potpisivanje peticije. Sve to vrijeme ministar Milinović nije želio priznati da postoji problem sa tim zakonom nego je radio po svome i gledao kako ugostitelji propadaju. U svom prvom intervjuu nakon što je postala premijera, Jadranka Kosor je dala za nagovijestiti da će se krenuti u izmjene Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. "Očuvanje radnih mjesta je najvažnije i sve treba podrediti tom cilju. Niti jedan zakon nije nedodirljiv ako njegovo ukidanje može pomoći u očuvanju radnih mjesta", rekla je u srpnju premijerka Kosor, iako je ministar Milinović taj zakon još uvijek "branio rukama i nogama".

Tek krajem kolovoza Milinović popustio

Tek je krajem kolovoza ministar Milinović potvrdio da pregovara s ugostiteljima o promijeni zakona i od tada je počeo koristiti blažu retoriku u branjenju toga kontroverznog zakona. "Iako pad prometa u ugostiteljskim objektima nije rezultat primjene Zakona o ograničavanju duhanskih proizvoda, onaj tko bi pred tim padom zatvorio oči bio bi neodgovoran. Mi moramo pomoći ugostiteljima da prođu kroz ovo prijelazno razdoblje, što uključuje i razgovore o preinakama Zakona", rekao je tada Milinović i dao nagovijestiti da će se dogoditi ono što se danas dogodilo. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara