ZAKON O POMOĆI HAAŠKIM OPTUŽENICIMA SUKLADAN USTAVU

Odbor za zakonodavstvo Skupštine Srbije zaključio je u petak da je Zakon o pomoći haaškim optuženicima i njihovim obiteljima, donesen početkom ove godine, čija je primjena odlukom Ustavnog suda suspendirana, sukladan Ustavu Srbije.

Tim se Zakonom određuje da haaški optuženici, kao i njihove obitelji, imaju pravo na pomoć države u obrani, materijalnu mjesečnu naknadu, kao i prava da članovi obitelji u posjet haaškim optuženicima putuju o trošku države.

Odluka Odbora za zakonodavstvo bit će upućena Ustavnom sudu Srbije, koji je od Odbora tražio mišljenje povodom inicijative za ocjenu ustavnosti zakona. Protiv takve odluke Odbora izjasnili su se predstavnici G17 plus Miroljuba Labusa, a sjednici nisu prisustvovali zastupnici iz Demokratske stranke Borisa Tadića, Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i Nove Srbije Velimira Ilića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Odbora i šef zastupničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je nakon sjednice da je "moguće da Zakon o pomoći haaškim optuženicima i njihovim obiteljima ima političke ili moralne propuste, ali da to ne utječe na njegovu ustavnost".

Privremeno suspendirani Zakon, do konačne odluke Ustavnog suda, u Skupštini Srbije izglasali su zastupnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

(Hina) xttag ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara