Zamjenik županijskog državnog odvjetnika iznio završnu riječ u slučaju gospićke skupine

ZAMJENIK županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast ustvrdio je danas u svojoj završnoj riječi na suđenju tzv. Gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci, da su tijekom postupka dokazani navodi iz optužnice te da se optuženici krivi za sva djela za koja se terete.

Hrast je kazao da je materijalnim dokazima i izjavama svjedoka u postupku dokazano da su optuženici počinili kaznena djela ratnog zločina nad civilima na način opisan u optužnici.

Rekao je da je nesporno utvrđeno da je u jesen 1991. iz Gospića i Karlobaga odvedeno i ubijeno najmanje 50 civila, da je dokazano sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske i Vojne policije u tome. Ustvrdio je kako je za to odgovoran Mirko Norac, u to vrijeme zapovjednik 118. gospićke brigade, a da je dokazano da je Tihomir Orešković upravljao Vojnom policijom.

Za prvooptuženog Oreškovića, po Hrastovim riječima, dokazano je da je uzurpirao svu vlast u Gospiću te da je izdavao naloge za odvođenje i likvidaciju civila.

Hrast je kazao da je iz izjava svjedoka razvidno da je drugooptuženi Mirko Norac osobno ubio jednu ženu, a pokušao je ubiti i jednog muškarca tijekom likvidacije na Pazarištu te da je naredio pucanje u civile na toj likvidaciji.

Ivica Rožić, rekao je Hrast, odveo je i ubio trojicu karlobaških Srba te sudjelovao u odvođenju i zatočenju civila u perušićku vojarnu. Opovrgavajući Rožićevu obranu, naveo je da "vjeruje da Rožić ni za što ne bi propustio likvidaciju trojice Karlobažana na Velebitu nakon odvođenja".

Stjepan Grandić, zapovjednik perušićke bojne 118. brigade i tamošnje vojarne 1991., organizirao je zatočenje civila u perušićkoj vojarni i naredio pucanje u civile za likvidacije na Lipovoj Glavici, ustvrdio je Hrast.

Kao olakotne okolnosti za optuženike predložio je njihov doprinos u Domovinskom ratu, mladost Mirka Norca i Ivice Rožića u vrijeme počinjenja djela, zdravstveno stanje Oreškovića i Grandića i njihovu obvezu izdržavanja maloljetne djece, kao i Grandićevo djelomično priznanje djela. Otegotne okolnosti po Hrastu su broj ubijenih civila i mrlja koja je tim djelima bačena na Domovinski rat.

Današnje ročište se nastavlja iznošenjem završnih riječi zastupnika oštećenih i obrane optuženika.

Optuženi Tihomir Orešković, Stjepan Grandić, Ivica Rožić i Mirko Norac iznošenje završnih riječi i pravorijek Sudskog vijeća, kojim predsjedava sutkinja Ika Šarić, dočekuju u pritvoru u Rijeci, a peti optuženi, Milan Čanić, krajem prošlog tjedna je oslobođen optužbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara