Zapatero: Europa mora vjerovati da može biti svjetska sila

PROŠIRENA Europska unija mora "vjerovati da će za dvadeset godina biti svjetska sila", izjavio je predsjednik španjolske vlade Jose Luis Zapatero u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel koji će izaći u ponedjeljak.

"Bude li dinamična i produktivna, što znači bude li više ulagala u istraživanje i u školstvo, Europska unija zacijelo će imati vodeću ulogu", kazao je španjolski premijer koji će u ponedjeljak u Leonu (na sjeverozapadu zemlje) primiti kancelara Gerharda Schroedera u prigodi 19. španjolsko-njemačkih susreta.

"Važno je sačuvati gospodarski rast i socijalno jedinstvo", dodao je Zapatero, ocjenjujući da će "za petnaest do dvadeset godina sigurno postojati europsko ministarstvo vanjskih poslova".

Šef španjolske vlade opetovao je da je spreman sudjelovati u "europskoj jezgri" o kojoj je govorio francuski predsjednik Jacques Chirac. "Želimo graditi Europu zajedno s Njemačkom i s Francuskom", s kojima se "Španjolska nikad nije tako dobro slagala" kao danas, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zapatero se nada "jačanju suradnje između Europe i SAD-a" nakon reizbora Georgea Busha. "Nadamo se da će dijalog, više nego danas, biti utemeljen na iskrenosti i poštivanju načela i ideala partnerstva", rekao je.

Premijer je također odbacio mogućnost povratka španjolskih vojnika u Irak, čak i uz mandat UN-a, rekavši kako "ima dosta vojnika koalicije".

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara