Zapatero i Erdogan za "savez civilizacija"

Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero i turski kolega Recep Tayyip Erdogan pokrenuli su u nedjelju inicijativu za unapređenje razumijevanja između zapada i muslimanskog svijeta. L

Njih su dvojica na španjolskom otoku Mallorci otvorili sastanak stručnjaka zaduženih za stvaranje "saveza civilizacija". Cilj inicijative, koja ima potporu UN-a, iskorjenjivanje je ekstremizma, kako je objasnio Zapatero.

"Vrijednostima i idejama moramo prevladati ekstremizam", rekao je Zapatero, dodajući da obje strane (zapad i istok) moraju učiti jedna od druge i izbjegavati stereotipe.

"Savez civilizacija" mogao bi biti važan faktor u stabilizaciji odnosa između muslimanskih i zapadnih zemalja, rekao je Erdogan.

Nakon trodnevnog sastanka u Mallorci skupina stručnjaka će se sastajati na redovnoj bazi, a izvješće o postignutom napretku objavit će na kraju godine.

Članovi incijative su, među ostalima, bivši iranski predsjednik Mohamed Hatami, južnoafrički nadbiskup i dobitnik Nobelove nagrade za mir Desmond Tutu i bivši francuski ministar vanjskih poslova Hubert Vedrine.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara