Zapeo sporazum o američkom povlačenju iz Iraka

Zapeo sporazum o američkom povlačenju iz Iraka

OTPOR šijitskog bloka u iračkom parlamentu je u pitanje doveo brzu ratifikaciju sporazuma o američkom povlačenju do 2011. godine.

Iako je kasno sinoć iračko Političko vijeće za nacionalnu sigurnost preporučilo vladi premijera Nourija al-Malikija da u parlamentarnu proceduru uputi nacrt sporazuma postignutog s administracijom predsjednika Busha, vladin glasnogovornik Ali al-Dabagh tvrdi da konsenzus među političkim vođama nije postignut.

Načelni sporazum, kojeg je al-Maliki postigao s predstavnicima Busheve administracije, predviđa potpuno povlačenje američkih trupa do kraja 2011. godine, s time da bi do ljeta sljedeće godine američki vojnici trebali biti povučeni iz gradova i naseljenih mjesta, a njihove zadatke preuzeti postrojbe iračke vojske i sigurnosnih službi.

Nastojeći osigurati potporu javnosti i stranaka za sporazum, Maliki se uspio izboriti da u sporazum uđu odredbe o izostanku pravosudnog imuniteta za američke vojnike, odnosno suđenju pred iračkim sudovima ako vojnici budu činili zločine "van svojih baza i van redovnog obavljanja dužnosti".

Ti ustupci, međutim, nisu bili za dovoljni za šijitski blok, uključujući stranku Dawa kojoj pripada sam Maliki. U subotu je, pak, na ulicama Bagdada protiv sporazuma prosvjedovalo 150.000 pristaša radikalnog šijitskog vjerskog vođe Muqtade al-Sadra.

Problem za Malikija su i rezerve koje su prema sporazumu iznijeli predstavnici Tawafiqa, vodeće sunitske stranke. Manjinski suniti su u posljednje vrijeme postali skloniji Amerikancima od šijita, držeći da ih samo američka vojska može spasiti od pokolja u sukobu s većinskim šijitima. Jedini koji su spremni odmah i bez ikakvog razmišljanja potpisati sporazum su pripadnici kurdske zajednice na sjeveru Iraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt dugo očekivanog sporazuma regulira nastavak američke vojne nazočnosti u Iraku nakon što krajem prosinca prestane važiti rezolucija Vijeća sigurnosti UN koja je dala pravni okvir za američku nazočnost u Iraku.

Među pitanjima koja trebaju biti razjašnjena je mehanizam kojim će iračkim sudovima biti omogućeno suditi pripadnicima američkih postrojbi.

S druge strane, dio američkih komentatora smatra da je u pitanju klasično "zavlačenje" motivirano dnevnopolitičkim razlozima. Maliki se prema tim procjenama ustručava potpisati i ratificirati sporazum prije nego što Bijelu kuću napusti George W. Bush, smatrajući kako će bolji sporazum sklopiti s Obamom - demokratskim kandidatom čiji plan predviđa da se američke snage povuku 18 mjeseci ranije od Bushovog plana. Također se u obzir uzimaju i regionalni izbori u Iraku koji će biti održani krajem siječnja.

Američki veleposlanik Ryan Crocker i general Odierno su, pak, optužili Iran kako nastoji sabotirati sporazum te da je podmitio iračke parlamentarne zastupnike i stranke da ne potpišu sporazum.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara