Započela nova sezona u kazalištu Mala scena

Započela nova sezona u kazalištu Mala scena

PRED kazalištem Mala scena bogata je kazališna jesen koju će obilježiti moderna saga o legendarnom kralju Arturu i njegovoj družini te interkulturalni projekt Niho Tsukimura i Larise Lipovac

Kazalište Mala scena upravo je započelo novu kazališnu sezonu. Mala scena se od ove sezone u potpunosti okreće repertoaru za djecu i mlade, a svoju poziciju vodećeg kazališta u ovom segmentu Mala scena će učvrstiti s četiri nova ovosezonska naslova.

Uzbudljivo kazališno putovanje s Malom scenom započet će 3. rujna, kada zajedno s Kraš Expressom započinje serija gostovanja predstave "Vagon prvog razreda" po čitavoj zemlji, ali i u Maloj sceni. Ovaj školski musical Zvjezdane Ladike i Ivice Šimića kolaž je najpopularnijih pjesama i songova iz dječjih čitanki prvih i drugih razreda, prvi put izveden 1988. godine, otkada se obnavlja sa svakom novom generacijom djece.

Sredinom rujna Mala scena će u suradnji s Kraljevskom Nizozemskom ambasadom nešto starijoj publici, od devet godina na više, predstaviti prvi ovosezonski premijerni naslov - "Kralj A".

Radi se o tekstu nekolicine nizozemskih autora nastalih prema ideji Inez Derksen koji se na suvremen način dotiče drevne legende o kralju Arthuru i vitezovima okruglog stola. Što danas znači biti vitez i koju odgovornost nosi zadana viteška riječ?

Predstavu prepunu atraktivnih prizora mačevanja režira Ivica Šimić, a igraju Damir Klemenić, Marija Borić, Marko Makovičić, Luka Petrušić i Dražen Bratulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Listopad donosi novu međunarodnu suradnju Male scene. Naime, zahvaljujući stipendiji Japanske vlade u Hrvatskoj će boraviti japanska glumica i plesačica Niho Tsukimura koja će zajedno s Larisom Lipovac i Ivicom Šimićem raditi na interkulturalnom projektu za najmlađe pod nazivom "A tko si ti?".

Spojem suvremenog plesa, glume i tjelesnih akrobacija dviju vrhunskih izvođačica najmlađu ćemo publiku, onu od tri godine na više, upoznati s pojmovima različitosti i tolerancije. Nakon velikog međunarodnog uspjeha predstave "Padobranci ili o umjetnosti padanja" bit će ovo korak dalje na međunarodnoj sceni s predstavom za koju očekujemo da će ponoviti uspjeh "Padobranaca". Naime, iako predstava još nije doživjela premijeru, već je pozvana na nekoliko međunarodnih festivala.

Repertoar za mlade obogatit ćemo s novom hit predstavom u veljači 2008. "Debela" Silvije Šesto Stipaničić jedna je od najčitanijih hrvatskih knjiga za mlade. Nakon prošlogodišnjeg uspjeha predstave Bum Tomica, nastavljamo s uprizorenjem romana iste autorice, ovaj put u režiji poznate redateljice srednje generacije Snježane Banović. Niz premijera Mala scena će zaključiti s predstavom Ivice Šimića "Baukač" za najmlađe, od dvije godine na više. Ovom predstavom progovorit ćemo najmlađoj publici o strahovima, ali i o promjeni stereotipova strahova pogotovo u odnosu na bajke 19. stoljeća.

"U 19 godina svoga postojanja Mala scena je razvila repertoar koji ju je doveo u poziciju vodećeg kazališta za djecu u Hrvatskoj, a nakon trijumfalnog pohoda predstave Padobranci ili o umjetnosti padanja na međunarodnim scenama i festivalima u 2006. i 2007. godini, slobodno možemo govoriti i o svjetskoj reputaciji Male scene. Naša je zadaća i dalje pružiti djeci, ali i roditeljima, učiteljima i pedagozima vrhunska ostvarenja suvremenog kazališta za djecu, predstave koje će s publikom razviti dijalog o svijetu u kojem živimo, koje će našu publiku duhovno obogatiti", pojasnio je temelje novog repertoara umjetnički direktor Male scene Ivica Šimić.

Uz zanimljive i atraktivne naslove koji će obilježiti novu kazališnu sezonu, svoj će život na međunarodnim kazališnim pozornicama nastaviti svjetski poznati Padobranci koji su nakon iznimno uspješne turneje po Japanu u 2008. pozvani na festivale u Njemačku, Italiju, Španjolsku, Englesku, Mađarsku, Tajvan i ponovno Japan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara