Zarqawi najavio prekid uvoza goriva u Irak

JORDANSKI gerilac Abu Mussab alZarqawi zaprijetio je napadima na strane cisterne koje u Irak prevoze uvezene rafinirane naftne proizvode, priopćio je u subotu jedan dužnosnik ministarstva nafte.

U letku za koji taj dužnosnik kaže da potječe od Zarqawijeve skupine Tawhid i Džihad kaže se da će biti napadnuti neirački kamioni koji prevoze uvezene naftne proizvode.

Irak već osjeća nestašicu naftnih proizvoda, dijelom i zbog nesigurnih cestovnih pravaca i čestih sabotaža na rafinerijama.

"Tawhid i Džihad već je ubio mnogo vozača. Turci za koje čujete da su ubijeni ili oteti uglavnom voze cisterne s gorivom", rekao je taj dužnosnik koji je tražio da ostane anoniman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Letak su primili predstavnici naftne kompanije na sjeveru, među ostalim i u Mosulu, a dostavljen je i trgovcima koji uvoze rafinirane naftne proizvode, poput benzina i dizela, rekao je taj dužnosnik.

U letku se kaže: "Svako vozilo koje dolazi izvan Iraka bit će uništeno. Iračkim će se cisternama dopustiti kretanje".

Irak ima gotovo najveće svjetske zalihe nafte, a na godinu uvozi rafiniranih proizvoda u vrijednosti od dvije milijarde dolara. Nominalni su kapaciteti rafinerija u Iraku 550 tisuća barela na dan, ali proizvodnja je smanjena zbog čestih sabotaža i poslijeratnog pljačkanja.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara