Zarqawi optužen da priprema terorističke napade u Jordanu

GLAVNI tužitelj jordanskog Suda za državnu sigurnost Mahmud Obeidat upoznao je u nedjelju javnost sa sedam točaka optužnice protiv islamista Abu Musaba al-Zarqawija i još dvanaest osoba koje se tereti da su "pripremale terorističke atentate u Jordanu", izjavio je za AFP pravosudni izvor.

Četvorica od trinaestorice optuženika, među kojima je i Zarqawi, u bijegu su i sudit će im se u odsutnosti. Trojica su Sirijci, od kojih je jedan u bijegu, dodaje izvor.

Pet osoba se tereti da pripadaju ilegalnoj organizaciji Kataeb al-Tawhid (Brigade jedinstva, koje predvodi Zarqawi), za posjedovanje i izradu eksploziva te za posjedovanje automatskog oružja. Sud bi im mogao odrediti smrtnu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Optužbe su povezane s kemijskim atentatima za koje je Jordan u travnju potvrdio da su osujećeni i u kojima je, kako ističe Amman, moglo biti više desetaka tisuća mrtvih.

Vođa skupine, Jordanac palestinskog podrijetla Azmi Jayyussi izjavio je na videosnimci koju su načinile sigurnosne službe, da je operacija bila planirana u Iraku, pod izravnim zapovjedanjem Ahmada Fadela al-Halayleha, prozvanog Abu Musab al-Zarqawi.

Za glavu Jordanca Zarqawija koji je u bijegu od 1999., Amerikanci u Iraku raspisali su nagradu od 25 milijuna dolara.

Zarqawi koji je 2000. u odsutnosti osuđen na 15 godina zatvora, bio je u Ammanu 6. travnja ove godine osuđen na smrt za atentat na američkog diplomata iz 2002.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara