Zastara ponovno prijeti: Vojnim policajcima iz Lore ponovno sude za Sardelinu smrt

Foto: Arhiva

NAKON nevjerojatne pauze od devet godina ponovno je počelo suđenje četvorici vojnih policajaca iz Lore, optuženima za povredu patrolne dužnosti i smrt Dalibora Sardelića Sardele.

Županijski sud je 2002. godine ukinuo nepravomoćnu presudu suca Zorana Kežića, kojom su okrivljenici proglašeni krivima i osuđeni na kazne u rasponu od sedam mjeseci do godine i pol zatvora. Najviše je dobio Veljko Buzov Pepe, Miljenko Bajić i Ivan Bikić osuđeni su na godinu zatvora, dok je sud bio najblaži prema Bošku Pavloviću.

> Reagiranje Marija Franetovića na pisanje Indexa

Bajića su na raspravu doveli iz kaznionice Lepoglava, gdje služi šest godina zatvora za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine.

Sardelu su četvorica premlatila u kolovozu iste godine. Najprije je došlo do verbalnog sukoba u diskoteci Mississippi, a potom se okršaj preselio pred kafić Genesis na početku Plinarske. Četvorica su razoružala Sardelu, koji ih je dočekao sa zoljom i hecklerom. Udarali su ga palicama rukama i nogama, maltretiranje se nastavilo i u dežurani Vojne policije u Lori. Sardela je dobio infarkt i umro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastara prijeti i sad i prije devet godina

Tijekom prvog suđenja liječnici su dali razna mišljenja oko toga je li batinanje bilo povezano sa smrtnim ishodom. Kežić je zaključio da nije pa ih je osudio samo za teško ozljeđivanje. Presudu je donio u ožujku 2002. godine, a viši sud vratio je predmet na ponovno suđenje u kolovozu, samo koji dan prije nastupanja zastare.

Naloženo je da se dopuni sudsko-medicinsko vještačenje Medicinskog fakulteta u Rijeci mišljenjem kardiologa. Upravo je takvo rješenje nakon punih devet godina donio sudac Marijo Franetović, kod kojeg se spis kiselio otkako je Kežić prešao na Županijski sud.

Jedan odvjetnik za trojicu optuženika

Bilo bi zanimljivo čuti zbog čega se na spisu toliko dugo nije radilo pa je ponovno otvorena mogućnost da dođe do zastare, koja nastupa dogodine u kolovozu, i to pod uvjetom da se dokaže da je Sardelina smrt izravno povezana sa ozljedama koje je zadobio u sukobu sa optuženicima. Ako na koncu ispadne da nije, onda je cijela rasprava čisto akademska, jer je predmet u zastari već dobrih devet godina.

Interesantno je da trojicu optuženika brani isti odvjetnik Željko Ostoja, dok je Ivan Bikić povjerio obranu Željku Gulišiji. Obojica branitelja bili su angažirani i u slučaju Lora. Bikićev brat Josip također je osuđen za ratni zločin nad civilima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara