Zašto je državna tajna koliko Vlada poticaja daje Agrokoru?

Zašto je državna tajna koliko Vlada poticaja daje Agrokoru?

IAKO JU nitko nije optužio da radi nešto protuzakonito, državna administracija je odlučila kao zmija noge skrivati koliki dio kolača od ukupno 3 milijarde kuna poticaja godišnje pripadne koncernu Agrokor.

Novi list piše kako su nakon deset dana dopisivanja sa Ministarstvom poljoprivrede i Agrokorom uspjeli doznati tek da su dvije Agrokorove tvrtke, Belje i PIK Vinkovci, lani dobile ukupno sto milijuna kuna državnih subvencija. Ali, što je s ostalima ( PIK Vrbovec, Agrolaguna, Agroprerada, Zvijezda, podrumi Mladina...), Ministarstvo koje vodi HSS-ovac Božidar Pankretić ne želi reći, iako bi moralo jer javnost mora znati gdje se državni novac troši.

U samom Agrokoru kažu da su "ponosni na poticaje", ali ne žele o brojkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da resorom poljoprivrede upravlja upravo Pankretić, član stranke koja se u predizbornoj kampanji trsila za male seljake, i demonizirala Ivicu Todorića, govorila o njemu kao o crnoj rupi koja apsorbira sav proračunski novac namijenjen napredovanju te zakržljale gospodarske grane. Ušli su u vlast, smanjili kriterije malim seljacima za dobivanje poticaja i zašutili, štoviše odbijaju govoriti o Todoriću.

Agrokor ne mora reći koliko poticaja dobiva, mada je nejasno čega se stide, ali je Vlada dužna odgovoriti kako dijeli novac poreznih obveznika. A pogotovo pokraj premijerovih packi koje dijeli primateljima poticaja zato što ne čine ništa da bi cijena hrane ostala prihvatljiva za budžete domaćinstava koje nikako da prestane desetkovati inflacija.

A.B.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara