Zašto muškarci bolje podnose bol?

Zašto muškarci bolje podnose bol?
AMERIČKI su znanstvenici otkrili da muškarci bolje podnose bol zbog biološke razlike među spolovima.

Bjelančevina GIRK2 ima veliku ulogu kad je riječ o osjetljivosti muškaraca na bol i na djelovanje lijekova, ali nije toliko bitna kod žena.

Pokusi na miševima pokazali su da se uklanjanjem bjelančevine GIRK2 izjednačava sposobnost podnošenja boli, a ovo bi otkriće u budućnosti moglo omogućiti pronalazak boljih lijekova protiv bolova koje bi koristile žene, piše ´New Scientist´.

Unatoč uvriježenome mišljenju da žene lakše podnose bol, istraživanja su pokazala da bol zapravo bolje podnose muškarci.

Američki su znanstvenici istodobno proveli dva istraživanja s različitim ciljevima, a došli su do istoga rezultata o razlikama među spolovima kad je riječ o podnošenju boli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Allan Basbaum i njegovi suradnici sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu željeli su otkriti kako djeluju morfin i klonidin, a R. Adron Harris i njegovi kolege sa Sveučilišta Teksas u Austinu proučavali su djelovanje etanola, nikotina, kanabinoida (aktivne tvari u marihuani) i nekih drugih lijekova.

Bjelančevina GIRK2 dio je mehanizma koji omogućuje da lijek ili neuroprijenosnik smanje signal boli koji šalje živac. Usporedbom miševa s genom koji upravlja stvaranjem te bjelančevine i onih kojima je gen uklonjen, znanstvenici su otkrili da postoje razlike između spolova.

Bez djelovanja lijekova za ublažavanje boli, mužjaci bez bjelančevine GIRK2 lošije su podnosili bol nego normalni mužjaci miševa, ali su je jednako dobro podnosili kao ženke.

Znanstvenici je iznenadilo otkriće da su gotovo svi lijekovi za ublažavanje boli čije je djelovanje ispitano istraživanjem kod mužjaka pokretali djelovanje bjelančevine GIRK2, iako je riječ o posve različitim farmakološkim tvarima. Lijekovi koji inače bolje djeluju, kod miševa bez bjelančevine GIRK2 djelovali su jednako kod miševa oba spola.

Unatoč tome, činjenica je da su lijekovi za ublažavanje boli djelovali do određene mjere čak i kod miševa bez bjelančevine GIRK2, što znanstvenike navodi na zaključak da vjerojatno postoji još neotkriveni mehanizam za ublažavanje osjeta boli kod ženki. Zato su potrebna dodatna istraživanja za otkrivanje novih lijekova koji bi bili posebno izrađeni za žene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara