Zašto oporba traži smjenu Damira Polančeca, ali ne i Mladena Bajića?

POLICIJA je pohapsila čelne ljude Podravke. Oporba je odmah zatražila smjenu Damira Polančeca. Istoga dana, oporba je najavila da će odbiti godišnje izvješće glavnog državnog odvjetništva Mladena Bajića, kritizirajući ga zato što je punih pet godina ignorirao aferu kamioni. Ali ipak nije zatražila njegovu smjenu. Kako to? Zašto se traži Polančecov odlazak, a ne i Bajićev?

"Ne želimo demonizirati Mladena Bajića"

Zoran Milanović pohvalio se u najnovijem intervjuu tjedniku Globus da će drugu godinu zaredom SDP odbiti Bajićevo izvješće, jer "nije zadovoljan rezultatima njegova rada". Na pitanje hoće li tražiti njegovu smjenu, šef oporbe odlučno uzvraća: "Ne želimo demonizirati Mladena Bajića". Zašto? Zašto se demonizira Damir Polančec - a to je stvarno već postalo opće mjesto - ali ne i Mladen Bajić koji je uporno kočio istrage?

Možda zato što je to lakše, jednostavnije, efektnije, u krajnjoj liniji i sigurnije? Milanović dalje u intervjuu naglašava kako se "ništa ne bi učinilo da nije bilo SDP-ova i Mesića inzistiranja na aferi kamioni". Nije li to najveća moguća optužba na račun glavnog državnog odvjetnika? Ali opet se oporba nije usudio zatražiti njegovu smjenu. Kao da bi se time poremetio nekakav kozmički red i izazvao Božji gnjev. Kao da će nas pogoditi vatrena kiša, najezda skakavaca, poplave i potresi.

Čemu štedjeti Bajića sad kad nema Sanadera? 

Čemu ta suzdržanost? Nema više Bajićeva školskog kolege Ive Sanadera. Hrvatsko pravosuđe na akciju ionako tjera Bruxelles - kroz pregovore, razne antikorupcijske komisije, političke pritiske - a ne Mesić i još manje Milanović. Zbog čega onda Bajić uživa nedodirljiv status? A Polančeca se tjera iz Vlade, kao da je to nekakvo veliko oporbeno postignuće. Ili hrabrost.

Četiri Bajićeva pravila

Famozna Bajićeva efikasnost mogla bi do punog izražaja doći u slučaju Podravke. Ona se očituje kroz nekoliko pravila. Prvo pravilo: kad glavni državni odvjetnik kreće u akciju, vladajući političari mogu mirno spavati. Njihova sudbina u sigurnim je rukama. Razina do koje se sakata ruka hrvatskog pravosuđa smije protegnuti odavno je definirana.

Drugo pravilo: ministri koje se povezuje s istragama i optužnicama automatski proglašavaju amneziju. Kao što Branko Vukelić kao predsjednik Nadzornog odbora nije imao pojma što se događa u Brodosplitu, tako ni stara mušterija Damir Polančec nema pojma što su njegov kum Zdravko Šestak, njegov adut na čelu Nadzornog odbora Darko Marinac i ostali radili u njegovoj Podravki.

Treće pravilo: za svaku od pompoznih istraga našeg pravosuđa ključna je medijska objava. Bilo da serija novinarskih otkrića na koncu prisili Bajića i njegove pokrovitelje iz Banskih dvora na akciju, bilo da se kroz plasiranje materijala u medije priprema teren za obračun. Afera Začin krenula je iz medija.

Četvrto pravilo: s protokom vremena ono što je nekad izgledalo kao odlučna akcija hrvatskog pravosuđa u suzbijanju korupcije i kriminala, postupno se razvodni i završi na presudi birokratu iz urudžbenog.

Umjesto demoniziranja, škropljenje svetom vodicom

Bit će zanimljivo vidjeti kojem od ovih pravila ćemo svjedočiti u najnovijoj Bajićevoj akciji, tempiranoj upravo na dan kad se u Saboru raspravlja o njegovu izvješću. Oporba bi se, čim obavi formalnost i zatraži Polančecovu smjenu, mogla ritualno pokloniti veličini i efikasnosti Mladena Bajića. Ne samo da ga ne žele demonizirati, već bi ga mogli poškropiti svetom vodicom.

Nije Polančec ni trebao dočekati Podravku

A što se nesretnog Polančeca tiče, on je još davnih dana trebao napustiti Vladu. Točnije, trebalo ga je trebalo najuriti iz Vlade. I svi oni koji danas pozivaju na njegovu smjenu, mogli su to učiniti i jučer, prije nego što su uhićeni čelnici Podravke, jer afera se vuče dvije godine. Kao što se vuku i repovi Maestra, KIM-a, Sunčanog Hvara, Ine, baš kao što u posljednje vrijeme slučaj brodogradilišta pokazuje da Polančeca treba hitno potjerati iz Banskih dvora. Zajedno s ostatkom garniture, na čelu s premijerkom.

Niti bi se trebalo zadovoljiti njegovom ostavkom

A veze kriminala u Podravci, ako se na kraju postupka uopće bude moglo govoriti o kriminalu, vuku prema visokoj politici, ne samo HDZ-u. Podravka je bila krava muzara, u njoj se država ponašala kao većinski vlasnik, preko nje su se prebijali koalicijski računi, njome se vladalo uz direktni politički diktat. I zato ova istraga, možda više nego ikada ranije, ne bi smjela završiti na članovima uprave. Niti bi se oporba, kao i cijela javnost, smjela zadovoljiti pukim ostavkama nadležnih ministara. Ako tako bude, onda bi možda napokon trebalo započeti s tim famoznim "demoniziranjem" Mladena Bajića.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara