Zastupnici napokon svladali elektronsko glasanje

Zastupnici napokon svladali elektronsko glasanje

HRVATSKI sabor danas je nastavio sjednicu glasanjem o 20-ak zakonskih prijedloga, o kojima je rasprava završila na prošloj sjednici, i o kojima se, kao i o amandmanima, prvi put glasuje elektronički.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da glasaju po novom sustavu za elektroničko glasovanje, jutros su saborski zastupnici glasali bez teškoća i većinom su glasova prihvatili izmjene Zakona o socijalnoj skrbi i amandmane na taj Vladin zakon.

Tim izmjenama poboljšava se način i kvaliteta rada u socijalnoj skrbi te postupno usklađuju prava socijalno ugroženih pojedinaca, obitelji i skupina s realnim mogućnostima države.

Gotovo polovica od 20-ak predloženih izmjena odnosi se izravno na pogodnosti za korisnike sustava socijalne skrbi. Kad se utvrđuje prihod poljoprivrednika, više se ne ubrajaju državne potpore za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo, a pojednostavljen je postupak ostvarivanja pomoći za uzdržavanje radno sposobnih nezaposlenih osoba koje se zbog godina ili drugih okolnosti ubrajaju u teže zaposlive skupine.

Korisnicima prava na pomoć za podmirenje troškova stanovanja odobrava se i pomoć za podmirenje troškova ogrjeva, a korisnicima pomoći za uzdržavanje jednokratna pomoć za nabavu školskih knjiga.

Neovisno o njihovu prihodu u korisnike doplatka za pomoć i njegu ubrajaju se i slijepe, gluhe i gluhoslijepe osobe, a invalidima se u ostvarivanju osobne invalidnine u prihod ne uračunava alimentacija i obiteljska mirovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor je većinom glasova prihvatio amandman SDP-ove zastupnice Snježane Bige-Friganović, po kojemu Upravno vijeće Zavoda za socijalnu skrb, osnivanje kojega je predviđeno tim izmjenama, ima devet članova - pet ih imenuje ministar socijalne skrbi te po jednoga poslodavci, Hrvatska udruga socijalnih radnika, većinski sindikat u djelatnosti socijalne skrbi i stručni radnici.

Nije prihvaćen amandman HDZ-ove zastupnice Jadranke Kosor da se ne osniva taj zavod, unatoč argumentima da zakonom nije predviđen proračunski novac za njegov rad.

Sabor je većinom glasova prihvatio izmjene Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata te izmjene Zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara